8 copii cu Tetralogie Fallot, DSA, DSV si alte malformatii congenitale operati in Ponderas

Dr. Radu Pretorian Sfaturi medicale cardiologie

In cadrul unei campanii umanitare, 8 copii cu malformatii congenitale complexe au fost operati in Ponderas Academic Hospital.

Interventiile s-au realizat sub coordonarea Prof. Dr Victor Costache împreuna cu Prof Dr Șerban Stoica și echipa din Bristol, Marea Britanie.

Acestia reprezinta doar cativa dintre copiii cu malformatii cardiace congenitale complexe din Romania care au nevoie de interventii chirurgicale.

Malformațiile cardiace congenitale (MCC) sau cardiopatiile congenitale sunt anomalii ale inimii care apar în momente diferite ale vieţii intrauterine și pot fi diagnosticate in utero, la naștere, în copilărie sau chiar la vârstă adultă. MCC, cele mai frecvente malformații congenitale ale nou-născuţilor (afectează 1% dintre nou-născuți), pot sa apara izolat sau asociate altor anomalii de sisteme şi organe.
Severitatea MCC este variabilă – de la defecte minore (de exemplu, comunicări între cavitățile inimii) care pot rămâne nediagnosticate până la vârsta adultă, deoarece nu afectează dezvoltarea şi funcționarea organismului, până la malformații de severe, incompatible cu viața.

Ecografia cardiaca este principala metoda de diagnosticare a malformatiilor cardiace congenitale, fiind o tehnica de examinare imagistică neinvazivă a inimii cu ajutorul ultrasunetelor, inofensive pentru organismul copilului. Ecocardiografia permite stabilirea diagnosticului, evaluează Doppler severitatea afecțiunii și este utilă în cadrul urmăririi evoluției MCC și a evaluării rezultatelor tratamentului chirurgical sau interventional.

În funcție de tipul și severitatea afecțiunii, se pot efectua una sau mai multe intervenții chirurgicale. MCC simple se pot corecta total într-o singură intervenție în majoritatea cazurilor. MCC complexe, severe, impun inițial intervenție paliativă cu scopul de a ameliora statusul cardiovascular al copilului, urmată de 1-2 intervenții cu viză curativă pentru corectarea totală a defectelor.

Intervențiile paliative constau în realizarea de șunturi (comunicări artificiale între marea și mica circulație) care au drept scop creșterea fluxului pulmonar.

Unele malformatii congenitale pot fi tratate interventional minim invaziv – procedurile minim invazive presupun realizarea unor incizii mici prin care se introduc dispozitive (asa numitele ‘umbrelute’) pentru închiderea unor comunicări intra sau extracardiace (defect de sept atrial, defect de sept ventricular, persistenta de canal arterial).

Ponderas Academic Hospital permite atat tratamentul interventional cat si chirurgical al malformatiilor cardiace congenitale, beneficiind cel mai modern bloc operator din Romania si de un departament de angiografie dotat cu tehnologie de ultima generatie.