TESTUL DE EFORT

 
 
 

Testul EKG de efort este o investigație care are ca scop diagnosticul bolii coronariene prin identificarea modificărilor electrice de tip ischemic în timpul efectuării unui efort fizic.

Există situații în care inima, deși funcționează normal în condiții de repaus, are capacitate redusă de a se adapta la efort. Acești pacienți au simptome precum durere în piept (angina pectorală) sau lipsă de aer (dispnee) doar la efort, fiind asimptomatici în repaus.

În timpul efortului fizic inima crește forța și frecvența de contracție pentru a asigura un debit cardiac crescut. Atunci când există stenoze (îngustări) la nivelul arterelor coronare (arterele care vascularizează mușchiul cardiac), la efort apar modificări specifice pe electrocardiogramă.

Citește mai multe despre afectarea arterelor coronare în secțiunea Boala Coronariană

De ce este util testul de efort?

În cazul persoanelor care au durere în piept sau lipsă de aer la efort, testul ECG de efort poate stabili dacă aceste simptome sunt determinate sau nu de afectarea arterelor coronare.

În funcție de apariția modificărilor patologice pe ECG în timpul testului de efort se va ghida planul de investigații ulterior. Dacă testul este pozitiv (atunci când apar modificări specifice la efort), se va indica efectuarea unei investigații suplimentare prin care se vizualizează arterele coronare, numit coronarografie.

În timp ce testul de efort identifică afectarea arterelor coronare, coronarografia vizualizează direct aceste artere prin injectarea unei substanțe de contrast și identificarea exactă a leziunilor.

Înainte de testul de efort

Înainte de testul de efort este obligatorie efectuarea unei ecografii cardiace.

Înainte de testul de efort se va monta o branulă la nivelul unei vene periferice, cel mai frecvent la nivelul antebrațului.

Se recomandă repaus alimentar cu 2-3 ore înainte de efectuarea testului. Medicamentele de tip beta-blocant (ex. metoprolol, bisoprololol, carvedilol, nebivolol) trebuie oprite cu 24 ore înainte de testul de efort.

Testul implică mersul pe o bandă sau pedalarea pe o bicicletă, astfel că se recomandă purtarea de haine și încălțări comode.

În ce constă testul?

Testul se realizează pe bandă sau pe bicicletă după un protocol standard în care nivelul de efort crește progresiv. Pacientului i se atașează 10 electrozi adezivi pe torace și brațe, conectați prin cabluri la un monitor care înregistrează activitatea electrică a inimii pe toată durata testului. La nivelul brațului se atașează o manșetă de tensiune.

Durata testului depinde de apariția sau nu a simptomelor și a modificărilor EKG, dar și de capacitatea de efort a fiecărei persoane.

Rezultatele testului de efort

Un test al cărui rezultat este normal (fără modificări pe electrocardiogramă în timpul efortului și fără simptome de durere în piept) se numește test de efort negativ.

Atunci când pe ECG apar modificări de ischemie miocardică, testul de efort se consideră pozitiv și este nevoie de o investigație suplimentară prin care se vizualizează arterele coronare, numita coronarografie.