TAVI - Implantare Valvă Aortică

 
 
 

Stenoza aortica este cea mai frecventa afectiune valvulara, iar in stadiile avansate, cand stenoza devine severa si apar simptomele, se indica inlocuirea valvei aortice.

Implantarea de valvă aortică transcateter (TAVI) este o metodă terapeutică minim-invazivă non chirurgicala care a devenit nu doar o alternativa a inlocurii chirurgicale ci chiar strategia preferata de inlocuire a valvei aortice. Studiile au aratat că, în comparație cu interventia chirurgicala, această metodă are aceleași rezultate și, din multe puncte de vedere, este chiar superioară chirurgiei conventionale pe cord deschis.

Pentru a discuta toate optiunile de tratament in stenoza aortica programeaza o consultatie: ✆ 0376448869

Cum se realizeaza TAVI

Tavi - implantare valva aortica Bucuresti

TAVI este o intervenție minim invazivă care nu necesită operație si frecvent se realizeaza cu sedare constienta si anestezie locala. Majoritatea procedurilor TAVI se realizează prin abord femural, durează în jur de o oră, iar pacientul se poate externa în 48 ore. Valva biologică este pliată și apoi ghidată în poziția corectă printr-un cateter introdus pe la nivelul zonei inghinale (artera femurala) - odată în poziție, valva se expandează, comprimă valva bolnavă la perete și îi preia imediat funcția.

Interventia are avantajul unei spitalizări reduse și a unei recuperări foarte rapide, pacienții reluându-și activitatea la scurt timp de la intervenție. Beneficiile principale sunt: timp de spitalizare redus (1-3 zile), recuperare foarte rapidă, sângerare aproape absentă, risc minim de infecții, absenta cicatricilor.

Cine poate beneficia de TAVI


Toți pacienții cu stenoză aortică severă simptomatică trebuie evaluați pentru posibilitatea de a fi tratați prin metoda TAVI. În momentul de față, tehnica de implantare a evoluat foarte mult, este semnificativ mai facilă și mai rafinată decât în trecut, dispozitivele actuale sunt mult imbunătățite și din ce în ce mai mulți pacienți sunt eligibili pentru implantarea transcateter de valvă aortică.

Intervențiile valvulare aortice trebuie efectuate doar în centre care includ departamente de cardiologie și chirurgie cardiacă între care există o bună colaborare, inclusiv existența unei echipe dedicate medico-chirurgicale (Heart Team). Alegerea tipului de intervenție trebuie să se bazeze pe o evaluare atentă a fezabilității din punct de vedere tehnic, cântărind riscurile și beneficiile fiecărei metode.

 

Pentru informații complete despre procedura TAVI, accesează Aortic.ro

Aortic.ro logo
 

Valvele folosite în TAVI au suferit îmbunătățiri semnificative atât în ceea ce privește design-ul, cât și din punct de vedere al tehnicii de implantare. Există două tipuri de valve - autoexpandabile și - expandabile pe balon, fiecare cu caracteristicile sale și dimensiuni diferite care se adaptează fiecărui pacient în parte. Ambele tipuri de platforme și-au demonstrat superioritatea față de înlocuirea clasică chirurgicală a valvei aortice.

 
 

TAVI are mai multe etape:

Obținerea abordului, de obicei artera femurală, prin care va fi introdus dispozitivul de livrare a valvei.

Traversarea valvei cu un ghid care se plaseaza in ventriculul stang.

Alegerea valvei de dimensiuni adecvate și poziționarea ei la nivelul valvei bolnave.

Expandarea valvei pe balon sau folosirea unei valve autoexpandabile.

Postdilatarea valvei, daca este cazul.

Retragerea sistemului de livrare a valvei și închiderea locului de puncție arterială.

 

Alternativele TAVI

Decizia de implantare percutana versus inlocuirea clasica chirurgicala a valvei aortice nu se mai ia in prezent in functie de riscul chirurgical, TAVI fiind aprobata pentru toate clasele de risc. Se prefera inlocuirea chirurgicala pentru pacientii sub 65 ani, in cazurile rare in care anatomia nu permite implantarea unei valve TAVI, in prezenta unei valve bicuspide sau cand exista afectare concomitenta de aorta. Cu generatiile noi de valve, datele actuale sugereaza ca TAVI are rezultate comparabile chiar si in cazul pacientilor cu valva aotica bicuspida.

Managementul optim al stenozei aortice trebuie sa ia in calcul inclusiv durabilitatea valvelor actuale, care din datele de pana acum pare similara intre protezele TAVI si cele chirurgicale. Decizia finala privind metoda optima de inlocuire valvulara aortica se ia in contextul varstei si comorbiditatilor, cu respectarea contraindicatiilor si judecarea fezabilitatii TAVI. Exista numeroase aspecte legate de considerente tehnice si anatomice care conduc la imposibilitatea efectuarii TAVI in cazul unor pacienti. Trebuie luata de asemenea in considerare si asocierea unor leziuni cardiovasculare care necesita tratament chirurgical concomitent si care pledeaza in favoarea inlocuirii valvulare aortice chirurgicale: boala coronariana severa cu necesar de revascularizare miocardica chirurgicala, leziunile mitrale severe primare, boala tricuspidiana severa.

Pentru a programa o consultație în vederea TAVI sună la: ✆ 0376 44 88 69

Noile platforme TAVI

Avantajele noilor sisteme de implantare a valvelor aortice transcateter includ dimensiunea mai mica a cateterelor folosite in prezent, o gama variata de dimensiuni a protezelor folosite pentru diferite dimensiuni ale inelului si radacinii aortice, pozitionare mai precisa a valvelor si, in cazul anumitor platforme, posibilitatea de a retrage si repozitiona proteza pentru asigurarea unui implant optim. Cel mai frecvent folosite proteze expandabile pe balon constau intr-o valva din pericard bovin atasata de un stent din cobalt crom, disponibile in mai multe dimensiuni. Valva este comprimata pe un balon, facand-o astfel suficient de mica pentru a putea fi livrata printr-un cateter introdus de obicei prin artera femurala, in zona inghinala. Proteza este avansata prin acest cateter la nivelul valvei calcificate si, cand pozitionarea este optima, balonul este umflat cu un fluid pentru a o expanda in interiorul valvei bolnave. Odata ce proteza valvulara este expandata, balonul este dezumflat si valva devine functionala, apoi sistemul de livrare este retras si locul de punctie arteriala este inchis cu un dispozitiv care sigileaza artera. Protezele autoexpandabile sunt realizate dintr-un aliaj de nickel-titaniu denumit nitinol care are proprietatea unica de a fi maleabil la temperatura mica si de a se expanda si deveni rigid la temperatura corpului, mulandu-se pe valva nativa. Valvele autoexpandabile pot fi recapturate si repozitionate, permitand o implantare mai controlata si mai precisa. Si valvele autoexpandabile sunt disponibile in mai multe dimensiuni care se pot adapta multiplelor variante anatomice.

Evaluarea pacientilor inainte de inlocuirea transcateter a valvei aortice cuprinde imagistica multimodala (care sa includa CT multislice) pentru evaluarea anatomiei, dimensiunilor si formei radacinii aortice, a distantei de la inel la originile arterelor coronare, morfologiei valvei aortice si distributiei calcificarilor valvulare.

Masurarea corecta si planificarea exacta a procedurii prin computer tomografie permit realizarea procedurii TAVI in siguranta.

De asemenea, evaluarea fezabilitatii abordului vascular este obligatorie, cu masurarea diametrelor, a incarcarii aterosclerotice si tortuozitatii arterelor femurale, iliace si eventual subclavii, pentru alegerea caii de acces.