FEVS, fractia de ejectie a ventriculului stang

Dr. Radu Pretorian Sfaturi medicale cardiologie

Fracția de ejecție a ventriculului stâng (FEVS) este reprezinta procentul de sânge pe care inima o pompeaza cu fiecare bătaie raportat la cantitatea totală de sânge care se află în ventriculul stang.

Măsurarea fracției de ejecție este utilizată pentru a evalua eficacitatea pompării inimii. Este, de asemenea, utilizata ca indicator al severității insuficienței cardiace.

Fractia de ejectie se masoara prin ecografie cardiaca, RMN cardiac sau ventriculografie, fiind un indicator al eficienței pompării sangelui si este la oamenii sănătoși in jur de 60%. O inimă care nu este capabilă să pompeze suficient sânge pentru a satisface nevoile organismului (adică insuficiența cardiacă) are adesea o fracție de ejecție ventriculară redusă.

Afectarea mușchiului inimii (miocardul), ca urmare a unui infarct miocardic sau a unei cardiomiopatii, afectează performanța inimii ca pompă eficientă și poate reduce fracția de ejecție.

Cel mai frecvent, insuficiența cardiacă stângă se manifestă prin lipsa de aer (dispnee) care se agravează la efort. Respiratia grea la efort este un simptom frecvent al insuficientei cardiace si impune efectuarea unei ecocardiografii pentru evaluarea fractiei de ejectie a ventriculului stang sau a unor posibile probleme valvulare.