Denervarea renala | tratament hipertensiune arteriala

Dr. Radu Pretorian Sfaturi medicale cardiologie

Hipertensiunea arteriala – tensiunea arteriala crescuta – este o afectiune serioasa care creste semnificativ riscul de boala cardiaca, cerebrovasculara si renala. Aproximativ 1.3 miliarde de oameni au hipertensiune arteriala la nivel global si mai putin de jumatate (42%) sunt diagnosticati si tratati pentru aceasta afectiune. Hipertensiunea arteriala mai este denumita „ucigasul tacut” pentru ca majoritatea oamenilor nu au simptome, diagnosticul se pune doar prin masurarea periodica a tensiunii, iar in timp poate duce la boala cardiovasculara severa, uneori prima manifestare fiind infarctul miocardic sau accidentul vascular cerebral la o persoana aparent sanatoasa.

Scopul tratamentului antihipertensiv este acela de a preveni prin scaderea valorilor tensionale afectarea organelor tinta si implicit aparitia evenimentelor cardiovasculare.  Fiind una din cele mai studiate boli in ultimele zeci de ani, optiunile de tratament medicamentos sunt multiple, dar uneori medicamentele nu sunt suficiente. In ultimii ani s-au investigat metode interventionale de tratament, care pot imbunatati sau chiar aduce la normal valorile de tensiune arteriala. O abordare noua a pacientilor cu hipertensiune arteriala rezistenta la tratament presupune ablatia cu radio-frecventa a inervatiei simpatice renale prin introducerea, pe cale percutana, a unui catter in artera renala.

Procedura de denervare renala poate ameliora hipertensiunea arteriala prin intreruperea unor terminatii nervoase din arterele care vascularizeaza rinichii si care uneori devin hiperactive. Pentru pacientii care nu pot controla valorile de tensiune cu medicamente acest tratament inovator poate fi o solutie foarte benefica.

Cu ajutorul unui cateter se elibereaza in mod repetat energie la nivelul acestor fibre nervoase, scazandu-le sau chiar intrerupandu-le complet activitatea.

Interventia dureaza circa o ora si se realizeaza intr-o sala de angiografie de catre un medic cardiolog cu supraspecializare in cardiologie interventionala.

Medicamentele antihipertensive pot fi, chiar in doze maximale, ineficiente. In plus, exista frecvent efecte adverse ale unor anumite tipuri de antihipertensive, ceea ce nu permite administrarea oricarui pacient a clasei respective de medicament.

In aceasta situatie se iau in considerare terapii interventionale si, in cazul anumitor pacienti, denervarea renala poate fi chiar solutia definitiva de tratament al hipertensiunii si de renuntare la medicamente complet.

Preventia si tratamentul hipertensiunii arteriale se fac printr-o dieta cu consum redus de sare, activitate fizica regulata, consum redus de alcool, mentinerea unei greutati optime si, nu in ultimul rand, administrarea de medicamente care scad tensiunea. Cand toate aceste masuri sunt ineficiente in atingerea unor valori optime de tensiune, ablatia de artere renale poate fi singura varianta.

Pentru a stabili o consultatie in vederea denervarii renale si pentru a discuta toate variantele de tratament al acestei maladii, contacteaza-ne la [email protected]

Ți-au fost utile informațiile de mai sus? Împărtășește-le și prietenilor tăi. Distribuie pe: