Denervarea renală - hipertensiunea arteriala

 
 
 

Hipertensiunea arteriala este cea mai importanta cauza de mortalitate la nivel mondial, prin consecintele sale si este considerata principalul factor de risc modificabil in aparitia bolilor cardiovasculare.

Exista o multitudine de medicamente antihipertensive si, frecvent, este nevoie asocierea mai multor clase de substante pentru a aduce valorile de tensiune in limitele normalului.

Pentru pacientii care nu pot controla valorile tensionale cu medicamente procedura de denervare renala poate fi o solutie foarte benefica. Acest tratament inovator poate ameliora hipertensiunea arteriala prin intreruperea unor terminatii nervoase din arterele care vascularizeaza rinichii si care uneori devin hiperactive. Cu ajutorul unui cateter se elibereaza in mod repetat energie la nivelul acestor fibre nervoase, scazandu-le sau chiar intrerupandu-le complet activitatea.

Denervarea renala reprezinta solutia finala, cand, dupa incercarea tuturor variantelor de tratament, nu se pot obtine valorile optime de tensiune arteriala.

Pentru a discuta toate opțiunile de tratament in hipertensiunea arterială, programează o consultație:
✆ 0376448869

Denervare renală
Denervare renală

Când este indicată denervarea renală?

In tratamentul hipertensiunii arteriale se folosesc mai multe tipuri de medicamente, cel mai frecvent in diverse combinatii: diuretice, inhibitori de enzima de conversie, sartani, antialdosteronice, beta blocante si este frecventa administrarea mai multor clase de substante pentru potentarea efectului antihipertensiv. Exista chiar asocieri de doua sau mai multe antihipertensive in aceeasi pilula. Pe langa medicamente, modificarea stilului de viata are un rol foarte important, in special reducerea consumului de sare, o alimentatie sanatoasa, mentinerea unei greutati corporale optime si activitatea fizica regulata.

Devervarea renala este indicata in urmatoarele cazuri:

hipertensiune rezistenta la tratament maximal

● dupa excluderea unei cauze de hipertensiune secundara

● cand aderenta pacientului la tratament este redusa

● in cazul contraindicatiilor la anumite clase de medicamente si imposibilitatea de a controla hipertensiunea prin metode clasice

Vrei să știi prețul unei proceduri de denervare renală?
Completează formularul de mai jos și un consilier medical te va contacta în cel mai scurt timp.

 

Cine poate beneficia de denervare renală?


Toți pacienții cu hipertensiune arteriala care nu poate fi controlata adecvat prin metode uzuale de tratament si modificari de stil de viata sunt candidati pentru denervare renala.

Hipertensiunea rezistenta la tratament este o realitate si agraveaza prognosticul cardiovascular.

Aderenta la tratament este o alta problema - cu cat unui pacient i se prescriu mai multe pastile, cu atat va lua mai putine, astfel ca in final valorile optime de tensiune nu sunt atinse.

Procedura se adreseaza si persoanelor diagnosticate cu hipertensiune care nu doresc sa ia medicamente antihipertensive pe termen lung.

Image

Este importanta tratarea hipertensiunii arteriale?

Cu toate ca hipertensiunea arteriala este usor de diagnosticat, mai putin de jumatate din hipertensivi isi verifica tensiunea arteriala si nu isi cunosc diagnosticul.

In plus, majoritatea pacientilor cu hipertensiune nu constientizeaza riscurile acestei probleme, neavand simptome.

Dar, desi lipsita de simptome, hipertensiunea arteriala afecteaza inima, creierul, rinichii, cu complicatii precum infarct miocardic, accident vascular cerebral si insuficienta renala.

Diagnosticul corect al hipertensiunii arteriale


Diagnosticul hipertensiunii arteriale se face prin masurarea repetata a unor valori peste cele ale normalului.

Cand diagnosticul este incert, se poate face o monitorizare de tensiune de 24 ore (Holter TA), timp in care se realizeaza masuratori repetate ale tensiunii arteriale, asa numitul Holter de tensiune.

Image

Holterul de tensiune constă în montarea unui aparat de dimensiuni mici care se poartă sub haine și măsurarea automată a tensiunii arteriale la intervale de timp prestabilite pe parcursul a 24h în timp ce pacientul își desfășoară activitățile zilnice uzuale. După încheierea perioadei de monitorizare pacientul revine pentru scoaterea dispozitivului, descărcarea și interpretarea datelor.

Cum se realizeaza denervarea renală?

Denervare Renala cardiologie

Sistemul de denervare consta intr-o consola care genereaza energia si un cateter helicoidal care se introduce in arterele renale. Cateterul este flexibil si se adapteaza la calibre diferite ale arterelor renale sau ramurilor lor.

Prin eliberarea de radiofrecventa la nivelul nervilor renali se intrerupe inervatia simpatica hiperactiva dintre rinichi si creier.

Pentru o eficienta maxima, energia e eliberata circumferential in 4 cvadrante. Sistemul poate fi folosit pentru orice anatomie si dimensiune de artere renale.

 

Conceptul de distrugere a nervilor simpatici adventițiali și perivasculari din arterele renale (așa-numita denervare renală) se bazează pe întreruperea comunicarii dintre rinichi și sistemul nervos central, scăzând astfel activitatea simpatică. Hiperactivarea cronică a nervilor simpatici [renali] s-a dovedit a fi unul dintre mecanismele fiziopatologice cheie ale hipertensiunii și ale altor comorbidități asociate.

 

Denervarea renala

Image
 

Pentru a programa o consultație în vederea denervarii renale sună la: ✆ 0376448869

 
Image
 

AFLĂ DIRECT DE LA UN MEDIC CUM SE REALIZEAZĂ DENERVAREA REANLĂ
PROGRAMEAZĂ O CONSULTAȚIE