Coronarele si coronavirusul. Riscurile infecției cu Covid-19 la pacienții cu boli cardiovasculare

Dr. Radu Pretorian Sfaturi medicale cardiologie

Situația actuală subliniază necesitatea unei mai mari conștientizări a implicațiilor cardiovasculare imediate și pe termen lung ale infecției virale.

Complicațiile cardiovasculare ale infecției gripale, precum miocardita, infarctul miocardic acut și exacerbarea insuficienței cardiace sunt bine cunoscute din experienta epidemiilor anterioare. În plus, se știe că severitatea sindromului respirator este crescută la pacienții cu boli cardiace preexistente.

Principala țintă a virusului este reprezenată de plămâni. Dar, în orice infectie, inima trebuie să muncească mai mult pentru a livra sânge oxigenat în tot corpul. Acest lucru este valabil atât pentru inimile care funcționează normal, dar mai ales pentru o inimă bolnavă, de aceea situația se poate agrava la cei cu insuficiență cardiacă, unde inima are deja probleme de pompare eficientă.

 

Bolile cardiovasculare cronice pot deveni instabile în contextul infecției virale ca urmare a dezechilibrului dintre creșterea nevoilor metabolice indusă de infecție și rezerva cardiacă scazută.

Un risc deosebit il au în special pacienții cu boală coronariană și insuficiență cardiacă, ca urmare a destabilizarii plăcilor de aterom de la nivelul arterelor coronare, secundar inflamației sistemice induse viral. De aceea, utilizarea riguroasa a medicamentelor stabilizatoare ale plăcilor de aterom (aspirină, statine, beta-blocante și inhibitori ai enzimei de conversie) a fost sugerată ca o posibilă strategie terapeutică.

În plus, efectele pro-coagulante ale inflamației sistemice pot crește probabilitatea de tromboză de stent, de aceea intensificarea terapiei anti-plachetare trebuie luată în considerare la cei cu antecedente de angioplastie coronariană.

În timp ce fenotipul viral, gravitatea inițială a bolii și rapiditatea managementului au impact asupra supraviețuirii, prognosticul depinde în egală măsură de manifestările extra-pulmonare. COVID-19 este o epidemie cu evoluție rapidă si caracteristici clinice incerte. Boala cardiovasculară preexistentă poate contribui la evenimente adverse precoce, prin urmare este esențială gestionarea interdisciplinară a cazurilor severe (cu prioritate pentru cei cu boli cardiovasculare preexistente).