Colesterol marit – care sunt valorile care ar trebui sa ne alarmeze

Dr. Radu Pretorian Sfaturi medicale cardiologie

Colesterolul este o substanță prezentă în toate celulele organismului și are funcții importante când vine vorba despre digestie, producere de hormoni si generare de vitamina D. Corpul uman produce colesterol, dar el se găsește și în alimentele pe care le consumam.

Colesterolul indeplineste multiple roluri in buna functionare a organismului, precum:

  • sinteza vitaminei D prin expunere la lumina solara, producerea hormonilor steroizi, a hormonilor sexuali (testosteron, estrogen, progesteron)
  • absorbtia unor vitamine liposolubile (vitaminele A, D, E, K)
  • contribuie la sistemul natural de aparare al organismului (sistemul imunitar)

Lipoproteinele sunt particule alcătuite din grăsime și proteine, care transportă atât colesterolul, cât și trigliceridele (un alt tip de lipide) in sânge. Există cinci grupări majore de lipoproteine, iar două dintre cele mai importante sunt lipoproteinele cu densitate scăzută (LDL) și lipoproteinele cu densitate înaltă (HDL).

Dacă nivelul de colesterol LDL este prea mare, acesta poate să se depoziteze pe pereții arterelor, formand asa numitele placi de aterom.

Conform ghidurilor medicale curente, valoarea optima a LDL colesterolului trebuie sa se situeze sub 100 mg/dL.

Profilul lipidic reprezinta o analiza de referinta in evaluarea riscului de aparitie a afectiunilor cardiovasculare si cuprinde: trigliceridele, colesterolul LDL, colesterolul HDL si colesterolul seric total.

Profilul lipidic se face fie la cererea pacientului, fie la indicatia medicului atunci cand sunt implicati factori de risc precum obezitatea, diabetul zaharat de tip 2, dar si varsta, antecedentele de hiperlipidemie si altele.

Tratamentul medicamentos al colesterolului marit

Poate cuprinde medicamente hipolipemiante – includ inhibitori ai HMG-CoA-reductazei (statine), fibrati, sechestranti de acizi biliari, niacina si inhibitori selectivi ai absorbtiei colesterolului sau medicatia hipolipemianta combinata. Indiferent de medicatia aleasa de catre medic, ulterior se impune controlul periodic pentru a monitoriza cum raspunde pacientul la tratament.