Odată cu valurile de căldură, apar și problemele de sănătate, iar cardiacii sunt cei mai afectați.
Expunerea la temperaturile ridicate din zilele caniculare este extrem de neplacută pentru noi toți, putând avea implicații grave, chiar fatale, asupra persoanelor care se confruntă cu probleme cardiace. Atât temperatura peste 35° Celsius, cât și umiditatea aerului peste 70% constituie factori ce pot agrava o afecțiune cardiacă.
Când ne expunem la temperaturi ridicate, suprasolicităm sistemul cardiovascular prin creșterea debitului cardiac și prin scăderea tensiunii arteriale din cauza vasodilatației, fenomene ce pot altera starea generală a persoanelor sănătoase, având însă efecte extrem de neplăcute asupra celor cu probleme cardiace.
O altă consecință a expunerii la temperaturi ridicate este deshidratarea, problemă care afectează într-o mai mare măsură pe cei cu probleme de inima. Organismul uman elimină excesul de caldură prin transpirație, iar dacă această cantitate de apă pierdută nu poate fi compensată printr-o hidratare corespunzatoare, atunci se instalează deshidratarea și complicațiile acesteia.
Și medicația poate cauza complicații la nivelul inimii. Majoritatea bolnavilor de inimă folosesc medicamente, printre care și diuretice. Ele au rolul de a îndepărta excesul de apă din organism și, astfel, îi expun pe aceștia la deshidratare. Din păcate, și beta-blocantele, o altă clasă de medicamente prescrise persoanelor cu boli de inimă, sunt riscante, deoarece scad ritmul cardiac, îngreunând capacitatea organismului de a înlatura căldura excesivă.
Recomandari pentru pacientii cardiaci, pe timp de canicula
– În zilele în care temperatura depășește 35°C, evitați să ieșiți din casă. Cea mai periculoasă perioadă este cea de la amiază, când soarele este foarte puternic. Încercați limitarea activității în aer liber dimineața devreme și seara după ora 19:00. Evitați să ieșiți din casa, pe cât posibil, în intervalul orar 11.00-18.00.
– Îmbrăcați-vă adecvat. alegeți haine lejere, în culori deschise sau materiale naturale, răcoroase precum inul, bumbacul, mătasea etc. De asemenea, este foarte important să aveți capul acoperit cu o pălărie, șapcă sau chiar o umbreluță de soare.
– Beți multe lichide. Este important să beți cât mai multe lichide, indiferent de nivelul de activitate fizică practicat. Se recomandă pentru zilele caniculare un consum mai mare de lichide decât de obicei (3 litri de apa, în loc de 2 litri). De asemenea, nu așteptați să vă fie sete pentru a bea apa. Evitați băuturile foarte dulci sau alcoolice, deoarece conduc la deshidratare.
– Înlocuiți sarea și mineralele pierdute prin transpirația excesivă. Alimentele proaspete de vară, respectiv fructele și legumele de sezon, sunt o cale sigură prin care puteți avea grijă de sănătatea inimii și a întregului organism.
– Verificati-va frecvent nivelul tensiunii arteriale
– Evitati mesele calde si grele. Acestea contribuie la cresterea temperaturii corporale
– Verificati actualizarile meteo. Urmăriți posturile de stiri pentru afla dacă au fost emise alerte pentru temperaturi extreme și care sunt recomandările specialiștilor pentru a te proteja de efectele negative ale caniculei.