Prin această procedură pot vizualiza vasele de sânge din jurul inimii și la nevoie pot trata leziuni ale acestora.
Cu ajutorul cateterelor cardiace și a unui aparat special cu raze X, pot evidenția arterele coronare prin injectare directă de substanță de contrast. O procedură minim invazivă pentru pacienți, coronarografia îmi poate oferi informații valoroase ce îmi ghidează mai departe deciziile terapeutice.
Cum se realizează?
În timpul coronarografiei, pacientul examinat este conștient pe toată durata investigației. În majoritatea cazurilor accesul se face prin artera de la nivelul încheieturii mâinii, cu anestezie locală. Avantajul acestui tip de abord radial: complicații hemoragice minime și mobilizarea pacientului imediat după procedură.
Pentru ce este folosită coronarografia?
Coronarografia este cea mai bună metodă de evaluare a arterelor coronare, vasele de sânge care hrănesc mușchiul inimii. În cazul identificării unor zone de calibru redus (stenoze), artera afectată este expandată la dimensiunea normală prin dilatarea unui balon și implantarea unui stent coronarian, care previne reîngustarea.
Stentul este un tub metalic flexibil care mentine artera permeabila. Procedura de implantare a unui stent coronarian se numește angioplastie coronariană și poate fi efectuată în majoritatea cazurilor imediat după coronarografie.
Când este nevoie de coronarografie?
Principala indicație este angina pectorală, adică durerea în piept combinată cu lipsa de aer la efort, simptome care apar când îngustarea unora sau mai multe artere coronare nu mai permite oxigenarea adecvată a mușchiului cardiac. Medicul cardiolog poate recomanda efectuarea unei coronarografii dacă pe EKG există anumite modificări specifice sau la ecografia cardiacă au fost puse în evidență zone cu contractilitate redusă.
Pentru o consultație în vederea evaluării indicației de coronarografie programează-te la 0376448869