Bypass coronarian sau angioplastie cu stent?

Dr. Radu Pretorian Sfaturi medicale cardiologie

Boala coronariană, cunoscută și sub denumirea de boală cardiacă ischemică, este printre principalele cauze de mortalitate la nivel global. Vasele de sânge care asigură aportul de oxigen la nivelul inimii (denumite artere coronare) se îngustează din cauza depunerii de colesterol, iar atunci când vasul de sânge se blocheaza complet se produce infarctul miocardic acut, care în lipsa unui tratament prompt poate determina decesul.

Coronarografia este elementul central in stabilirea tipului de tratament. Pe langa tratamentul medicamentos, in cazul pacientilor cu boală coronariană semnificativă (stenoze coronariene peste 70%) un rol important il are revascularizarea miocardică, care are ca scop ameliorarea fluxului sanguin către inimă și creșterea supraviețuirii.

Există două modalități de revascularizare: plasarea de stent coronarian la nivelul leziunilor coronariene (tehnică de cardiologie intervențională) si crearea unor derivatii care ocolesc zonele de ingustare /ocluzie prin bypass aorto-coronarian (procedură chirurgicală realizată de chirurgul cardiovascular).

Angioplastia coronariană este o intervenție efectuată de către cardiologul intervenționist, în sala de angiografie. Se adresează pacienților diagnosticați, în urma coronarografiei, cu stenoze semnificative ale arterelor inimii. Angioplastia este o procedură utilizată pentru lărgirea arterelor coronare blocate sau îngustate si implică dilatarea cu balon a stenozei urmată de introducerea unui stent în arteră.

Angioplastia coronariană este unul dintre cele mai frecvente tipuri de tratament pentru inimă. Întrucât procedura nu implică efectuarea de incizii, se efectuează de obicei în siguranță la majoritatea pacienților.

Bypassul coronarian reprezintă soluţia chirurgicala de revascularizare miocardica si se adresează pacienților cu leziuni coronariene multiple care nu beneficiază de o soluție intervențională (angioplastie cu stent).

Prin bypass se creeaza o “punte” care furnizeaza sange dintr-o alta zona (artera aorta) dincolo de zona de artera ingustata sau ocluzionata. Intervenția chirurgicală se realizează sub anestezie generală si reprezintă o ”ocolire” a obstacolului de la nivelul arterelor coronare prin interpunerea unei porțiuni de vas sănătos de la același pacient, iar durata intervenției depinde de complexitatea anatomica, localizarea leziunilor și numărul de bypass-uri necesare.

Cel mai frecvent, abordul chirurgical pentru bypassul aortocoronarian se face prin sternotomie mediană, sub anestezie generală cu intubație orotraheală. Intervenția chirurgicală se poate desfășura cu circulație extracorporală, clamparea aortei și oprirea cordului prin bradicardie progresivă, sub asistarea circulației extracorporale fără oprire cardiacă, sau chiar fără conectarea la mașina de cord-pulmon (off-pump).

Grafturile folosite pot fi arteriale, provenind din artera mamară internă stângă, artera mamară internă dreaptă, artera radială, artera ulnară, artera gastroepiploică, artera epigastrică inferioară, sau venoase, provenind din vena safenă internă sau vena safenă externă.

Alegerea tipului potrivit de intervenție (angioplastie sau bypass) la pacienții cu boală coronariană se face în funcție de anumiți parametri. Bypassul este recomandat mai degrabă pacientilor cu boala coronariana si diabet zaharat, afectare multivasculară, calcificări coronariene severe, dacă există o contraindicație a dublei terapii antiplachetare, recurența restenozei de stent, revascularizare incompletă prin angioplastie în antecedente, sau în cazul în care este nevoie de intervenții chirurgicale cardiace concomitente. Se pare că prognosticul este mai bun în cazul acestor pacienţi dacă se optează pentru revascularizarea chirurgicală.

Pacienții ar trebui implicați în alegerea tipului de intervenție și ar trebui să primească informații obiective bazate pe dovezi, accesibile ca nivel de înțelegere, care să explice riscurile și beneficiile pe termen scurt și lung ale fiecărui tip de tratament.

Ponderas Academic Hospital permite atat tratamentul interventional cat si chirurgical al bolii coronariene, beneficiind cel mai modern bloc operator din Romania si de un departament de angiografie dotat cu tehnologie de ultima generatie.