AngioCT sau coronarografie?

Dr. Radu Pretorian Sfaturi medicale cardiologie

Angio CT-ul coronarian este o investigație imagistică prin care se evaluează arterele coronare, vase de sange care iriga mușchiul cardiac. Prin CT coronarian se poate calcula și așa numitul scor de calciu, marker indirect de încărcare aterosclerotică a arterelor coronare, calcificările coronariene fiind un semn precoce de boală coronariană.

AngioCT-ul coronarian este o investigatie non-invaziva, nu necesita spitalizare si are doar rol de diagnostic. Se realizeaza prin scanarea cordului intr-un computer tomograf si generarea unei imagini statice 3D.

In cazul decelarii de stenoze (ingustari) coronariene prin angioCT, se recomanda efectuarea unei coronarografii, care este o investigatie minim-invaziva mult mai precisa. Coronarografia presupune navigarea unor sonde subtiri pana la arterele coronare, injectarea directa a unei substante de contrast si generarea unei imagini in timp real a circulatiei coronariene.

Coronarografia se realizeaza într-o sală numită sală de angiografie, dureaza in jur de 20 minute si necesita internare de 24 ore. Stenozele arterelor coronare pot fi tratate de obicei in aceeasi sedinta prin dilatare cu balon si implantare de stent, procedura denumita angioplastie coronariana.

Stentul coronarian este un tub metalic foarte fin care are rol de mentinere a arterei la diametrul normal si implicit de restabilire a circulatiei sanguine adecvate prin acea artera care muschiul cardiac.

Angioplastia coronariana cu stent reprezinta principala metoda de revascularizare miocardica, fiind posibila in 90% din cazuri. Pentru pacientii cu leziuni multiple sau foarte severe, care nu beneficiază de o soluție intervențională, se recomanda revascularizare chirurgicala prin bypass aorto-coronarian.

Alegerea metodei de explorare a arterelor coronare (coronarografie vs. angioCT coronarian) trebuie să ia în calcul prezența sau absența simptomelor, contextul general, bolile asociate, contraindicațiile fiecărui tip de examen în parte, precum și opțiunea pacientului. Toate aceste aspecte trebuie discutate în detaliu cu medicul cardiolog.

Pentru ca identificarea unor stenoze coronariene prin angioCT impune efectuarea unei coronarografii (in scopul caracterizarii exacte a leziunilor coronariene) si pentru ca aproape intotdeauna leziunile coronariene pot fi tratate pe loc prin implantare de stent -in continuarea coronarografiei – se recomanda ca examen de prima intentie coronarogafia la toti pacientii cu suspiciune inalta de boala coronariana.

Ponderas Academic Hospital beneficiaza de cel mai performant computer tomograf din Romania precum si de un departament de angiografie dotat cu tehnologie de ultima generatie, astfel ca ambele investigatii, coronarografia si angioCT-ul coronarian sunt realizate la cele mai inalte standarde.