În majoritatea centrelor s-a decis amânarea tuturor procedurilor de cardiologie intervențională la pacienții asimptomatici și la pacienții cu leziuni stabile și s-au intrerupt complet procedurile elective, mai precis coronarografiile și angioplastiile coronariene care nu reprezintă o urgență și care pot fi reprogramate.
Următoarea abordare, propusă de președintele Societății Americane de Cardiologie Intervențională (SCAI), Ehtisham Mahmud, MD, University of California, San Diego, pare rezonabilă și pentru centrele din România:
- Pentru pacienții cu infecție COVID-19 confirmată: Cazurile de STEMI (infarct miocardic cu supradenivelare de segment ST) și cazurile NSTEMI cu degradare hemodinamică trebuie preluate de laboratorul de cateterism pentru coronarografie și angioplastie coronariană; pentru cazurile de NSTEMI stabil se propune terapie medicală optimă și efectuarea coronarografiei doar în cazul pacienților cu simptome refractare la tratament. Fibrinoliza poate fi considerată o variantă pentru pacientul STEMI relativ stabil cu infecție COVID-19 activă, după cântărirea atentă a beneficiilor pentru pacient versus riscurile expunerii personalului medical la infecție.
- Infecție posibilă cu COVID-19: Cazurile STEMI trebuie tratate prin PCI primară. La cei cu NSTEMI, coronarografia poate fi temporizată până când se obține testare COVID-19 negativă.
- Proceduri elective: Deocamdată, pacienții cu angină stabilă și cei cu angină instabilă care poate fi stabilizată medicamentos nu ar trebui să fie supuși procedurilor elective până când nu vom evalua mai bine situația în următoarele săptămâni. Majoritatea centrelor au suspendat deja procedurile elective, aceasta fiind cea mai prudentă abordare pentru a nu răspândi infecția și a păstra capacitatea paturilor de spital.