Urgențele cardiovasculare în timpul Summitului de la Sibiu

Dr. Radu Pretorian Ştiri medicale

În contextul exercitării de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene, în aceste zile are loc la Sibiu Summitul informal al șefilor de stat sau de guvern din Uniunea Europeană. Summit-ul informal este găzduit de Klaus Werner Iohannis, președintele României, statul care deține în prezent Președinția Consiliului Uniunii Europene. Președintele Consiliului European, Donald Tusk, va prezida reuniunea.

La Summitul informal de la Sibiu vor participa șefi de stat sau de guvern din statele membre UE, Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker și Președintele Parlamentului European, Antonio Tajani.

În perioada summitului (8-10 mai 2019) urgențele vasculare coronariene, mai precis infarctul miocardic acut, vor fi preluate de departamentul de Cateterism Cardiac din Spitalul Județean Sibiu.

În cazul unui infarct miocardic acut, cea mai importantă investigație care trebuie realizată in urgență este coronarografia. Tratamentul, care constă în implantarea unui stent coronarian la nivelul arterei coronare ocluzionate, este salvator de viață și trebuie instituit cât mai rapid posibil.

Toate acestea se realizează cu ajutorul unui aparat numit angiograf , într-o sală specială numită sală de cateterism, de un medic cu competență în cardiologie intervențională.

Spitalul Județean Sibiu este dotat cu o astfel de sală, precum și cu întreaga structură necesară preluării pacienților cu boală coronariană încă din 2016, ca urmare a unei finanțări cu fonduri europene.