Ce le recomand pacienților mei după implantarea de stent

Dr. Radu Pretorian Sfaturi medicale cardiologie

În zilele noastre, procedurile de cardiologie intervențională se realizează în mod curent în multe centre și din ce în ce mai multi pacienți sunt supuși zilnic procedurilor de angioplastie cu stent. Pentru un rezultat optim al procedurii sunt importante atât intervenția în sine, cât și măsurile care trebuie urmate în primele luni și pe termen lung.

Principalele masuri care trebuie luate imediat dupa procedura

De obicei, realizez majoritatea procedurilor prin abord radial (la încheietura mâinii). Acest lucru ofera un confort pacientilor, permite mobilizarea lor imediat după intervenție și chiar externarea în aceeași zi.

Recomandarea mea principală pentru acești pacienți, după intervenție, este să nu ridice greutăți mari (de obicei cu brațul drept) timp de câteva zile, pentru a evita complicațiile locale la locul unde a fost puncționată artera.

Pentru cei la care procedura a fost realizată prin abord femural (la nivel inghinal), trebuie evitată poziția șezândă și șofatul pe distanțe lungi în primele 48 ore.

Hidratarea în primele 24-48 ore, în jur de 2 litri /zi, este foarte importantă pentru „spălarea” substanței de contrast din circuitul sangvin.

În unele cazuri (vârstnici, pacienți cunoscuți cu insuficiență renală) recomand, în plus, efectuarea de analize de sange pentru funcția renala (creatinină și uree serice) la 48h post-intervenție.

Cea mai importantă măsură pe termen mediu

De o importanță crucială după implantarea de stent coronarian este aderența la medicație, mai precis tratamentul cu aspirină în doză mică (ex Aspenter ) + clopidogrel (ex. Plavix) /sau ticagrelor (ex. Brilique).

Le recomand tuturor pacienților să acorde o atenție deosebită acestei asocieri de medicamente, care este obligatorie în primele 6-12 luni dupa angioplastia cu stent. Orice întrerupere, chiar și pentru o zi, poate să ducă la complicații foarte grave, până la infarct miocardic și chiar deces, datorită trombozei de stent.

Mulți pacienți cu stent coronarian urmează să facă proceduri de extracție dentară, care presupun întreruperea tratamentului mai sus menționat. În cazul în care ele nu reprezinta o urgență, aceste intervenții ar trebui amânate cât mai mult.

În orice caz, aspirina în doză mică (Aspenter 75 mg sau Aspirin cardio 100 mg) este medicamentul care trebuie continuat pe termen lung și, pe cât posibil, nu ar trebui oprit niciodată, chiar și atunci când se realizează intervenții chirurgicale /stomatologice.

O excepție de la această regulă o pot reprezenta cei cu indicație de tratament anticoagulant oral permanent (ex. pacienți cu fibrilație atrială), când se poate exclude aspirina după o anumită perioadă.

Ce trebuie făcut pe termen lung?

Deși angioplastia coronariană deschide arterele coronare și permite fluxul de sânge la mușchiul cardiac, pe termen lung se poate produce ‘reîngustarea’ stentului (așa numita restenoză intrastent), dar și apariția de noi stenoze.

Principalele măsuri care pot preveni reapariția leziunilor coronariene sunt: activitatea fizică regulată, tratamentul corect al hipertensiunii arteriale/diabetului dacă este cazul, atenția la alimentație și tratamentul dislipidemiei când valorile colesterolului sunt mari, controlul strict al greutății și, în general, adoptarea unui stil de viață sănătos.

Încurajez toți pacienții să îsi reia cât mai repede activitățile uzuale și începerea unui program strict de exerciții aerobe (ex. mers pe jos, alergat, înot, tenis, ciclism), care să facă parte din cotidian. Evident, tigările nu mai au ce cauta în viața unui pacient cu stent.

Recomand efectuarea periodică a unui test EKG de efort, de preferat anual, pentru depistarea precoce a problemelor, sau chiar a unei coronarografii de control, în cazurile mai complexe sau celor cărora li s-au montat mai multe stenturi.