Tromboza venoasă reprezintă obstrucţia partială sau totală a unei vene profunde printr-un tromb, acesta fiind rezultatul unei coagulări intravasculare localizate. Tromboflebita superficială nu determină complicaţii embolice dar cea profundă se însoţeşte frecvent de tromboembolism pulmonar.
Factorii de risc
- încetinirea fluxului sanguin, în caz de imobilizare la pat sau în scaun, timp îndelungat (călătorii lungi în avion, autocar),
- leziuni ale peretelui vascular, după fracturi, operaţii, naşteri, inflamaţii,
- hipercoagulabilitate, în trombocitoze.
Tabloul clinic
Simptomele precoce sunt, de cele mai multe ori, senzaţia de greutate şi tensiune unilaterală, dureri plantare dependente de efort, dureri de-a lungul venei, disconfort. Edem la nivelul maleolelor şi gambei. Se evidenţiază pielea lucioasă. Temperatura locală uşor crescută şi uşoară cianoză unilateral în ortostatism.
Diagnostic imagistic
Ecografia Doppler în regiunea venelor iliofemurale şi poplitee e, de cele mai multe ori, suficientă şi suverană. În caz de diagnostic nesigur şi, deci de nesiguranţă a necesităţii tratamentului, se realizează flebografie.
Tratamentul
Pacientul cu tromboză venoasă profundă se internează întrucât riscul de trombembolism pulmonar planează asupra lui până la liza totală a trombului.
Tratamentul se începe în prima zi de suspiciune a diagnosticului din cauza riscului de embolie pulmonară. Se recomandă repaus la pat timp de 6-8 zile. Înainte de administrarea anticoagulantelor se recoltează sange pentru testele de coagulare.
Tromboliza este indicată în trombozele venoase profunde ale membrelor inferioare. Această metodă împiedică apariţia insuficienţei venoase cronice prin sindrom posttrombotic. În prezenţa contraindicaţiilor pentru tromboliză, se face tratament cu heparină şi repaus la pat.
Trebuie să se îndeparteze factorii de risc, printre care obezitatea, fumatul , anticoncepţionalele hormonale şi steroizii.
Terapia de durata îndelungată presupune purtarea de ciorapi elastici compresivi.