În timp ce pandemia cu coronavirus continuă să perturbe lanțurile de aprovizionare la nivel mondial și să provoace un deficit de echipamente medicale, tehnologia de imprimare 3D a ajutat un spital italian să facă față unei deficiențe de supape utilizate la ventilatoarele din terapie intensivă.
Pacienții riscau să-și piardă viața dacă piesele nu erau înlocuite cât mai repede cu putință. În căutarea unei soluții, o companie locala de tehnologie s-a oferit să producă aceste valve prin tehnologia de printare 3D.
Noua tehnologie este dezvoltată de o companie StartUp numită Isinnova, din Brescia, în colaborare cu antreprenorul Massimo Temporelli. Compania, cu doar 14 angajati, a printat inițial câteva prototipuri de valve, care au fost testate cu succes de personalul medical de la spitalul Chiari din Brescia, oraș în zona de nord a Italiei – una din zonele cele mai afectate de virus.
Până în prezent, Isinnova a tiparit mai mult de 100 supape și le-a furnizat gratuit spitalului.
Aceste supape din plastic, numite valve Venturi, sunt vitale pentru conectarea măștilor de oxigen la ventilatoarele utilizate de pacienții cu coronavirus.
Într-un raport publicat în august anul trecut, agenția Moody afirma că tehnologia de printare 3D are un potențial mare în multe sectoare, precum industria aerospațiala, industria auto și producția de dispozitive medicale.