TAVI – Trecut, Prezent și Viitor

Dr. Radu Pretorian Sfaturi medicale cardiologie

Inițial dezvoltată ca o procedură minim invazivă de înlocuire a valvei aortice la pacienții cu stenoză aortică strânsă cu risc chirurgical mare, procedura TAVI (denumită și TAVR) a devenit treptat o alternativă mai bună și în cazul pacienților cu risc intermediar.

Recent, studiul PARTNER 3 a evidențiat superioritatea procedurii de înlocuire percutana TAVR cu valva Edwards SAPIEN 3 și la pacienții cu risc scăzut, comparativ cu chirurgia cardiacă. (atât pe endpoint-ul primar, cât și multiple endpoint-uri secundare)

Pacienții cu stenoză aortică simptomatică și risc scăzut iși reiau activitatea zilnică rapid post procedură, cu o medie de 3 zile de spitalizare comparativ cu chirurgia cardiacă -7 zile in medie, și au o incidență scăzută a respitalizării pentru insuficiență cardiacă la 1 an (1.4% vs 3.6%).

Astfel, se extinde indicația de TAVR la toți pacienții cu stenoză aortică strânsă, indiferent de gradul de risc. După 17 ani de la prima procedură de acest fel, efectuată de Alain Cribier în 2002, care a revoluționat medicina la acea dată, astăzi se estimează că TAVR va deveni rutină în înlocuirea valvei aortice.