Dezvoltarea dinamică a tehnicilor de cardiologie intervențională face posibilă tratarea leziunilor coronariene complexe prin tehnici minim invazive, iar Ponderas Academic Hospital se aliniază acestor progrese medicale de avangardă, fiind primul centru privat din Romania care pune la dispoziția pacienților noul sistem de rotablație coronariană RotaPro.
Tratamentul clasic pentru îngustările coronariene severe este chirurgia cardiacă, prin bypass coronarian, însă din ce în ce mai mulți pacienți pot fi tratați fără operație, prin rotablație coronariană, procedură care facilitează angioplastia coronariană cu baloane și stenturi.
Rotablația este o tehnică specială care se folosește pentru tratamentul stenozelor coronariene foarte dure ce presupune forarea cu un micro-burghiu la nivelul leziunilor calcificate, reprezentând o alternativă de rezolvare non-chirurgicala a bolii coronariene avansate.
Când prin coronarografie se identifică depuneri dure în interiorul arterelor, cu conținut crescut de calciu, expandarea baloanelor și stenturilor coronariene nu este posibilă. Rotablația, însă, permite îndepărtarea calcificarilor și tratarea chiar a celor mai complexe cazuri fără operație pe cord deschis.
Cum funcționează?
Rotablația coronariană se realizează folosind un burr de mici dimensiuni, de maxim 2.5 mm, care este acoperit cu particule de diamant și printr-o rotație concentrică la viteze foarte mari de până la 190.000 rpm dezintegrează calciul depus pe peretele vaselor de sange.
După pregătirea leziunii dure prin acest proces de „forare” în placa de aterom calcifică, vasul de sange este readus la calibrul normal prin tehnicile convenționale de angioplastie coronariană cu stent.
Rotablația coronariană există de mai mulți ani, dar noul sistem RotaPro este net îmbunătățit și face posibilă tratarea leziunilor până nu demult considerate nedilatabile.
Boala coronariană este cea mai frecventă boală cardiacă, iar manifestarea ei cea mai redutabila este infarctul miocardic. Din ce în ce mai mulți pacienți prezintă boală coronariană avansată cu leziuni calcificate, în mod particular pacienții cu insuficiență renală cronică și diabet zaharat.
Tratamentul bolii coronariene depinde de aspectul și stadiul acesteia, iar deciziile terapeutice sunt luate de către echipa multidisciplinară din Ponderas Academic Hospital, individualizat pentru fiecare pacient în parte.