Adolescenţii care au avut o dietă săracă în sare pe parcursul copilăriei au, la vârsta adultă, tensiunea arterială mai scăzută. Studiile arată că, reducând cantitatea de sodiu din alimentaţie, are loc o scădere a tensiunii arteriale, atât la oamenii cu hipertensiune, cât şi la cei a căror tensiune arterială a atins limitele maxime ale valorilor considerate normale pentru un individ cu o anumită vârstă.
Hipertensiunea arterială este o boală rară în ţările în care oamenii consumă mai puţin de 1 gram de sare pe zi; ea este mai frecventă acolo unde oamenii consumă mai mult de 2 grame de sare pe zi.
Alimente bogate în sare “ascunsă” pe care pacientul hipertensiv trebuie să le evite:
- Vegeta
- murături
- mezeluri (și crenvurşti, parizer, polonez)
- afumături
- conserve
- brânzeturi sărate (telemea, brânză topită, caşcaval)
- Ronțăieli, TV dinners: covrigi, grisine, chips-uri, sticks-uri, snacks-uri, alune, fistic, seminte, pufuleți.
Sunt permise, chiar recomandate, alte mirodenii: piper, ardei iute, boia, ceapă, usturoi, mărar, pătrunjel, busuioc, mentă, lămâie, oțet, șofran, oregano etc.
Evitați sucul de grapefruit (poate interfera cu metabolizarea medicamentelor antihipertensive).
Dieta saracă în calorii şi scăderea greutăţii în cazul obezităţii.
Vor fi evitate prânzurile copioase; băuturile alcoolice în exces (nu mai mult de un pahar pe zi).
Cafeaua este admisă în orice cantităţi dar se va evita în insomnii, palpitaţii, stări de agitaţie.
Ştiut fiind că HTA este factor de risc pentru ateroscleroză, între altele, în alimentaţie vor fi evitate grăsimile animale, alimentele care măresc acidul uric în sânge (sardele, cărnuri de animale tinere, vânat) şi fumatul.
O viaţă calmă, repausul şi relaxarea intermitente au o influenţă bună asupra HTA. Conflictele, starile de mânie (stresul psihic) sunt motive de agravare care beneficiază de acţiunea tranchilizantelor. Se impune o activitate fizică moderată, cu evitarea efortului fizic intens, mai ales a ridicării de greutăţi. S-au constatat scăderi ale tensiunii la bonavii cu munci fizice moderate și la practicanții de sporturi cu deplasare în comparaţie cu sedentarii.
Trebuie evitate expunerile prelungite la soare, băile prea reci sau şederea la altitudini mari. Călatoriile cu avionul, conducerea automobilului sunt permise, exceptând anumite cazuri.
Toate aceste informații se bazează pe ghiduri de management al bolilor cardiovasculare, pe studii clinice și pe recomandările experților.
Pentru DASH (demersul hipotensor prin dietă, în limba engleză), accesați documentul cu acest nume, dând click aici.