Respiratia grea, edemele gambiere si lipsa de aer la efort sunt frecvent semne ale unei insuficiente cardiace.
Manifestarile principale ale insuficientei cardiace sunt dispneea, fatigabilitatea si retentia de lichide. Diagnosticul se obtine prin efectuarea unei ecocardiografii, prin care se evalueaza fractia de ejectie a ventriculului stang (FEVS). Pe langa ecografie cardiaca se recomanda efectuarea unei radiografii pulmonare si analize de sange precum hemoleucograma, uree, creatinina, eletroliti serici, transaminaze hepatice, teste ale functiei glandei tiroide, dar si analize mai specifice precum BNP, sideremie, feritina.
Deficitul de fier cu sau fara anemie se intalneste la 50% din pacientii cu insuficienta cardiaca cronica si ghidurile actuale recomanda suplimentarea cu fier atunci cand este cazul.
Tratamentul uzual al insuficientei cardiace consta in asocierea unui beta blocant (ex. metoprolol, bisoprolol), inhibitor de enzima de conversie (ex. ramipril), antagonist al receptorilor de mineralocorticoizi (spironolactona) si uneori inlocuirea inhibitorului de enzima de conversie cu sacubitril-valsartan.
In plus, se pot adauga medicamente precum dapagliflozin si empagliflozin pentru ameliorarea insuficientei cardiace, iar atunci cand fractia de ejectie a ventriculului stang se mentine scazuta (<35%) dupa 3 luni de tratament maximal, se recomanda defibrilator implantabil in preventie primara.