Insuficiența venoasă cronică

Clinica de Cardiologie Sfaturi medicale cardiologie

Tablou clinic

Acesta depinde de gradul de insuficiență a venelor superficiale și a venelor perforante. Insuficiența venoasă reprezintă una dintre deficiențele circulației sanguine. Este o anomalie frecventă a funcționării sistemului venos.

În timpul mersului, mușchii picioarelor presează asupra venelor și acționează ca o pompă asupra întoarcerii venoase. Apare astfel o tendință la edeme, senzația de greutate și tensiune, prurit, crampe musculare nocturne și înțepături în ortostatism și în poziție șezândă.

Factori favorizanți

Apariția insuficienței venoase este favorizată de următorii factori: ereditatea, statul prelungit în picioare, excesul de greutate, sedentarismul, fluctuațiile hormonale, expunerea la caldură excesivă, călătoriile frecvente cu avionul, eforturile fizice intense.

Vârsta

Riscul afecțiunilor venoase crește o dată cu vârsta, existând însă metode de prevenire a apariției insuficienței venoase, chiar și în contextul în care există factori ereditari care duc la apariția afecțiunilor sistemului venos.

Grupe de risc

Două treimi dintre pacienții cu insuficiență venoasă sunt femei, iar acest lucru se întamplă datorită hormonilor estrogeni care acționează preponderent în timpul sarcinii, administrării de pilulă anticoncepțională, în a doua parte a ciclului menstrual fiziologic sau în timpul perimenopauzei. Acești hormoni pot determina reținerea de apă în organism și creșterea permeabilității pereților venoși (factori care favorizează edemul).

Prevenirea

  • Evitați pe cât posibil statul prelungit în picioare sau pe scaun, pentru a evita stagnarea sângelui la nivelul membrelor inferioare.
  • Încercați să aveți regulat activitate fizică, dar evitați eforturile fizice intense, care presupun căratul unor greutăți mari, sporturi care implică opriri și porniri bruște (atletism, tenis, baschet, volei) sau sporturile prin care se strivește talpa picioarelor (scrimă, tenis). Alegeți mersul pe jos, înotul sau mersul pe bicicletă, sporturi care activează circulația venoasă. În același timp, încercați să alegeți urcatul scărilor în locul liftului.
  • Evitați expunerea la caldură excesivă (saună, epilare cu ceară caldă, băi fierbinți); în timpul dușului folosiți apă călduță și încheiați cu un jet de apă rece începând de la gleznă spre coapse.
  • Acordați o mare atenție greutății corporale, deoarece kilogramele în plus îngreunează circulația sângelui; creați-vă obișnuințe alimentare sănătoase: beți multe lichide, consumați cu moderație sarea, deoarece aceasta favorizează retenția de apă.
  • Dormiți cu gambele ridicate la 15° față de planul patului.
  • Evitați îmbrăcămintea prea strâmtă sau încălțămintea fără tocuri sau cu tocuri prea înalte.

Diagnostic

  • la inspecția pacientului în ortostatism se evidențiază microvarice neregulate, sub formă de rețea sau de coroană, deseori pe marginea piciorului.
  • testul Trendelenburg
  • ECO – Doppler
  • Flebografie

Tratament

În caz de dureri, mișcări ale membrelor inferioare sau menținerea lor în poziție ridicată, ciorapi elastici compresivi, renunțarea la fumat, la nevoie se administrează diuretice în doză redusă. Dacă aveți senzația de picioare grele sau umflate sau durere în gambe sau edeme, cereți ajutorul medicului pentru terapie medicamentoasă.

Îndepărtarea varicelor

Se ia în considerare îndepărtarea varicelor doar în cazul apariției unor complicații severe la pacienții mobili care nu au și alte boli grave sau din considerente estetice.