Bolnavii cardiaci sunt mai fragili în fața infecției cu Wuhan Coronavirus COVID 19

Dr. Radu Pretorian Sfaturi medicale cardiologie

Potrivit unui buletin clinic publicat in urma cu cateva zile, ACC (American College of Cardiology) a emis câteva recomandari în ceea ce privește infecția cu coronavirusul COVID-19 la pacienții cu boli cardiovasculare.

Primele cazuri sugerează că pacienții cu boli cronice au un risc crescut de complicații si mortalitate crescută. 40% din pacienții cu coronavirus spitalizați au un istoric de boli cardiovasculare sau cerebrovasculare.

Colegiul American de Cardiologie avertizează că atât pacienții cu boală coronariană cât și cei cu insuficiență cardiacă prezintă risc de exacerbare a bolii; infecția virală poate destabiliza plăcile de aterom coronariene prin câteva mecanisme, precum răspunsul inflamator sistemic.

Infecția virală este un factor destabilizator în bolile cronice cardiovasculare datorită dezechilibrului dintre creșterea metabolismului indusă de infecție și rezerva cardiacă redusă.

De aceea, pacienții cu boli cardiovasculare sunt încurajați să aplice precauții suplimentare și să adere strict la tratamentul de fond al bolii cronice.

Se incurajează și vaccinarea cu vaccin pneumococic datorită riscului crescut de infecție bacteriană secundară.

Mai multe informații aici.