Ce este Hipertensiunea Arterială (HTA)?
Imaginaţi-vă că arterele dumneavoastra sunt conducte care transportă sângele de la inimă spre restul corpului. HTA se produce când sângele circulă prin artere la o presiune mai mare decât cea normală.
Ce indică cifrele care semnifică HTA?
Tensiunea arterială este indicată, practic, de două valori separate de o bară oblică atunci cand se scriu, de exemplu 120/80. Veţi auzi persoane spunând: ”Tensiunea mea este 120 cu 80”.
Prima cifră reprezintă tensiunea sistolică. Aceasta este presiunea sanguină care se produce în momentul în care inima pompează sângele în artere.
A doua cifră reprezintă tensiunea arterială diastolică. Aceasta este presiunea sanguină care există în artere când inima se relaxează între contracţii şi se umple cu sânge.
Se consideră HTA valorile egale sau mai mari de 140/85. Pentru persoanele trecute de 70 ani, tensiunea arterială poate depăşi discret aceste valori.
Cum se diagnostichează HTA?
Tensiunea arterială se măsoară punând manşeta unui tensiometru în jurul braţului, umfland manşeta şi ascultând cu stetoscopul la artera brahială zgomotele produse de curgerea sângelui. Medicul vă masoară tensiunea arterială cu ocazia mai multor consultaţii pentru a vedea dacă aveţi hipertensiune. Daca, în cateva ocazii, medicul găseşte valori tensionale mari, este probabil să aveţi HTA.
Cât de des ar trebui să vă măsuraţi tensiunea arterială?
Încă din copilărie, tensiunea arterială trebuie măsurată din când în când, începând cu vârsta de doi ani. Dupa 18 ani ar trebui să vă masuraţi tensiunea cel puţin o dată la doi ani. Dacă aţi avut valori mari în trecut, ar trebui să vă verificaţi tensiunea mai des.
De ce este periculoasă HTA?
HTA deteriorează vasele de sânge. Acest fapt creşte riscul de accidente cerebrale, insuficienţă renală sau boli cardiace (insuficienţă cardiacă sau infarct miocardic).
Care sunt simptomele HTA?
În stadiile de început pot să nu existe simptome. De aceea este aşa de important să vă măsuraţi tensiunea periodic. În stadii mai avansate pot apare dureri de cap, ameţeli, tulburări de vedere şi de auz, tulburări cardiace (înţepături precordiale, palpitaţii).
Cum se tratează HTA?
Tratamentul începe prin schimbarea stilului dvs de viaţă (măsuri igieno-dietetice). Dacă aceste schimburi nu au efect, s-ar putea să aveţi nevoie de medicamente.
Schimbări în stilul de viaţă:
- renuntaţi la fumat,
- slăbiţi dacă sunteţi supraponderal; faceţi mişcare,
- reduceţi sarea din alimentaţie,
- reduceţi consumul de alcool,
- mâncaţi alimente ce conţin potasiu, Mg, Ca,
- mâncaţi mai puţine grăsimi şi reduceţi colesterolul,
- încercaţi exerciţii de relaxare.
Chiar dacă va trebui să luaţi medicamente, unele schimbări în stilul de viaţă pot diminua mult necesarul de medicamente care ar trebui să vă menţină tensiunea arterială sub control şi vor contribui la scăderea riscului apariţiei complicaţiilor.
HTA vă creşte riscul complicaţiilor cardiace, deci supravegherea oricăror factori de risc va duce la menţinerea sanatăţii dvs.
Cum afectează tutunul tensiunea arterială?
Nicotina din ţigări determină descărcarea în corp a adrenalinei. Adrenalina produce contracţia vaselor de sânge şi face inima să bată mai repede, ceea ce face sa crească presiune arterială. Daca renunţaţi la fumat, scădeţi simţitor riscul de a face un accident vascular cerebral sau un infarct miocardic şi veţi ajuta la scăderea tensiunii arteriale.
Ce rol are pierderea kilogramelor în plus şi exercitiul fizic?
Scăderea în greutate în caz de suprapondere ajută majoritatea oamenilor să-şi scadă tensiunea. Exerciţiul fizic practicat regulat este o metodă bună pentru slăbit.
Se pare că mişcarea ajută ea insăşi la scăderea tensiunii arteriale, pe lângă faptul că ajută la pierderea din greutate.
Este adevarat că sarea (sodiul) are un rol în creşterea tensiunii arteriale?
Consumul de sare nu afectează pe toată lumea dar este adevarat că la unele persoane contribuie la creşterea tensiunii arteriale. Cele mai multe persoane care au HTA ar trebui sa reducă sarea din alimentaţie la circa 3 grame pe zi.
Anumite alimente conţin în mod evident mult sodiu, cum sunt cartofii prăjiţi săraţi sau mezelurile, şunca şi murăturile dar s-ar putea să nu realizaţi cât de mult sodiu conţine pâinea, laptele sau brânzeturile.
Citiţi cu atenţie etichetele alimentelor! Nu credeţi că, dacă luaţi diuretice (medicamente care vă ajută să pierdeţi lichide) nu mai este nevoie să reduceţi sarea din alimente.
Este sau nu nevoie să renuntaţi la consumul de alcool?
La unele persoane alcoolul contribuie într-o mare masură la creşterea tensiunii arteriale, la altele nu. Dacă consumaţi alcool, consumaţi-l cu măsură. Dacă în cazul dvs consumul de alcool provoacă creşterea tensiunii arteriale, ar trebui sa renunţaţi să beţi orice fel de alcool.
Este tensiunea arterială influenţată de stress?
Este posibil ca stressul să vă afecteze tensiunea arterială. Pentru a ajuta la reducerea efectelor stressului, încercaţi practicarea exerciţiilor de relaxare. Aceste metode au efect dacă sunt practicate cel puţin o dată pe zi.