Cum se tratează stenoza aortică

Dr. Radu Pretorian Sfaturi medicale cardiologie

Stenoza aortică reprezintă îngustarea valvei aortice (valva dintre inimă și aortă). În mod normal, această valvă se deschide cu fiecare contracție a inimii, permițând sângelui să fie pompat către tot corpul.

Din cauza blocării fluxului prin valva aortică, inima trebuie să muncească mai mult; dacă nu este tratată, acestă boală progresează în timp, slăbind inima și ducând la insuficiență cardiacă.

Datorita evoluției progresive a bolii, mulți pacienți nu conștientizează limitarea activităților zilnice și diagnosticul este pus în urma unui control de rutină ce evidențiază un suflu cardiac. Simptomele tipice sunt scăderea toleranței la efort, „lipsa de aer”, durerea în piept sau palpitațiile.

După apariția semnelor de insuficiență cardiacă supraviețuirea fără tratament este de cca 2 ani în medie. Singurul tratament eficient este înlocuirea valvei bolnave.

Tratamentul clasic al stenozei aortice strânse este chirurgia cardiacă, prin care se înlocuiește valva nativă cu o valvă mecanică (metalică) sau biologică. Această intervenție poate fi realizată uneori printr-o incizie minim invazivă la nivelul peretelui toracic.

Există și o procedură alternativă non-chirurgicală, denumită TAVI, care implică introducerea valvei printr-un cateter, avansarea până la valva bolnavă și expandarea în interiorul acesteia. Se preconizează că majoritatea cazurilor de stenoză aortică vor fi rezolvate astfel în următorii ani.