Concluziile actuale sunt că bolile cronice care ne fac vulnerabili în fața COVID-19 și ne pun viața în pericol sunt cele cardiovasculare, urmate de diabet și problemele pulmonare. Într-un raport al Organizației Mondiale a Sănătații (WHO), rata mortalității la pacienții fără boli cronice a fost 1.4%, la cei cu boli cardiovasculare 13.2%, la cei cu diabet 9.2%, la cei cu hipertensiune arterială 8.4%, la cei cu boli respiratorii cronice 8% și la cei cu cancer 7.6%.
Oricine are o afecțiune cardiacă este considerat a avea risc de complicații mai severe ale infecției cu coronavirus Covid 19. Dacă oricare dintre cele de mai jos se aplică pentru Dvs, înseamnă că aveți un risc ridicat:
- Boală coronariană, (infarct miocardic, angioplastie cu stent sau intervenție chirurgicală de bypass aorto-coronarian în antecedente).
- Vârstă peste 70 de ani.
- Hipertensiune arterială.
- Diabet zaharat.
- Boală pulmonară, inclusiv astm bronsic.
- Boală renală cronică.
- Accident vascular cerebral.
- Demență vasculară sau boală a vaselor mici de la nivelul creierului.
Dacă aveți fibrilație atrială, în acest moment nu există suficiente informații pentru a spune dacă aceasta, sau alte probleme de ritm cardiac, vă supun unui risc mai mare. Pare probabil că, dacă fibrilația atrială este bine controlată, riscul este mai mic decât pentru categoriile menționate mai sus.
Coronavirusul Covid-19 este o boală nouă și nu știm totul despre cine este mai expus riscului de complicații. Această listă se bazează pe cele mai bune informații disponibile în momentul de față. Este posibil ca alte boli, despre care nu știm încă, să vă pună în pericol. De aceea este important ca toată lumea să evite îmbolnăvirea și răspândirea virusului.
Unii pacienți cardiaci sunt considerați cu risc deosebit de mare. Acest lucru se aplică în urmatoarele cazuri:
- Transplant cardiac în antecedente.
- O boala de inimă și vârstă peste 70 de ani.
- Pe lângă o boală de inimă, o afecțiune pulmonara sau insuficiență renală cronică.
- Angină pectorală care vă restricționează viața de zi cu zi sau care necesită frecvent administrare de nitroglicerină.
- Insuficiență cardiacă, mai ales dacă ați fost internat în spital pentru decompensare cardiacă în ultimul an.
- Boală valvulară severă (ex. stenoză aortică strânsă) simptomatică (de exemplu, dificultate de respirație în ciuda medicației optime).
- Sunteți în perioada de recuperare (ultimele trei luni) după o intervenție de chirurgie cardiacă, inclusiv bypass aorto-coronarian.
- Boală cardiacă congenitală (de orice tip) dacă aveți asociată și oricare dintre următoarele: boli pulmonare, hipertensiune pulmonară, insuficiență cardiacă, aveți peste 70 de ani, sunteți gravidă sau în cazul bolilor cardiace congenitale complexe.