Colesterolul este o substanță lipidică cu o structură moleculară specifică. Această substanță, aparent simplă, are un rol bine definit în funcționarea organismului uman. Principalul producător al colesterolului în corpul uman este ficatul, organ complex care îl sintetizează pentru a îndeplini numeroase funcții vitale. Poate fi produs intern, dar și introdus în organism prin consumul de alimente de origine animală, precum carne, ouă și produse lactate.
Consumul excesiv de grăsimi saturate și grăsimi trans în dietă poate crește producția de LDL în ficat. Principalul factor responsabil de creșterea colesterolului este alimentația nesănătoasă, bogată în grăsimi saturate și glucide simple și rafinate, pe care le găsim în mâncarea de tip fast-food, în produsele de patiserie dulci sau sărate. Printre factorii de risc se numără și consumul de alcool și fumatul.
Colesterolul este transportat prin sânge sub formă de lipoproteine. Lipoproteinele cu densitate mică (LDL) aduc colesterolul din ficat către țesuturile periferice ale organismului. În cantități excesive sau în condiții nefavorabile, LDL poate contribui la formarea plăcilor aterosclerotice în vasele de sânge. Pe de altă parte, lipoproteinele cu densitate mare (HDL) colectează colesterolul din țesuturile periferice și îl transportă înapoi la ficat pentru eliminare sau reciclare, contribuind astfel la reducerea nivelului total de colesterol din sânge.
Nivelul ridicat al colesterolului LDL poate provoca numeroase afecțiuni în sfera cardiacă și în cea neurologică, mecanismul comun reprezentandu-l placa de aterom (colesterolul depus pe lumenul vaselor de sânge), care duce la ateroscleroză, cauză importantă a apariției bolilor coronariene, a infarctul miocardic și/ sau atacului vascular cerebral.
Tipuri de colesterol
Colesterolul este transportat în organism prin intermediul lipoproteinelor. Principalele tipuri de lipoproteine sunt:
- LDL (low density lipoprotein) sau colesterol rău: Atunci când este în exces, LDL colesterol favorizează acumularea de colesterol în artere și formarea plăcilor de aterom (ateroscleroză), care crește riscul de evenimente cardiovasculare majore (accident vascular cerebral, infarct miocardic); Colesterolul LDL este o lipoproteina care conține 60-70% din colesterolul seric total. Adica cea mai mare cantitate de colesterol. LDL este responsabil de transportul particulelor de colesterol din ficat in tesuturi, in principal in sistemul arterial. Atunci cand acesta este in exces, se poate depune pe peretii arterelor, alaturi de alte ramasite purtate prin sange. Acest lucru poate duce, in timp, la formarea placilor.
- Colesterol HDL (high density lipoprotein): Este denumit colesterol bun, deoarece ajută la eliminarea LDL din sânge, transportându-l înapoi la ficat. Astfel, acesta are rol cardioprotector;
- Colesterol VLDL (very low density lipoprotein): Lipoproteina VLDL transportă în special trigliceride și contribuie la acumularea grăsimilor pe pereții arteriali, atunci când este prezentă în exces;
- Colesterol IDL (intermediate density lipoprotein): Aceste lipoproteine transportă atât trigliceride, cât și colesterol, crescând riscul de aterogeneză;
- Colesterol non HDL: Include toate tipurile aterogenice de colesterol (care favorizează ateroscleroza), adică LDL, IDL, și VLDL, fiind un indice pentru riscul cardiovascular.