Ce este scorul de calciu

Dr. Radu PretorianSfaturi medicale cardiologie

Scorul de calciu coronarian, cunoscut si sub denumirea de Scor Agatston, este o modalitate de determinare a gradului de calcificari la nivelul arterelor coronare. In boala aterosclerotica, ingustarea vaselor de sange se produce datorita dezvoltarii placilor de aterom, iar aceste placi au capacitatea de a acumula calciu si determina aparitia calcificarilor pe peretii vaselor de sange.

Ce este scorul de calciu

Scorul de calciu se referă la depozitele de calciu de la nivelul arterelor coronare care apar în timpul formării plăcii aterosclerotice si reflecta expunerea cumulativa a unui individ la factorii de risc de-a lungul vieții. Acest scor are capacitatea de a identifica pacientii cu risc crescut de dezvoltare a unor evenimente cardiovasculare majore in viitor. Pe de alta parte, calcificarile de la nivelul placilor de aterom sunt considerate un marker de stabilizare al placii.

Cum se masoara scorul de calciu

Scorul de calciu implică o scanare CT a inimii folosind o grosime a secțiunii de 3 mm. Studiul se realizeaza în 10 minute, iar doza de radiații este scăzută, de aproximativ 1 mSv. Scanarea se efectuează fără administrare de contrast și, prin urmare, nu asigură evaluarea stenozei luminale, spre deosebire de angiografia CT coronariană.

Cum se interpreteaza rezultatele

Rezultate:

  • Scor 0: la nivelul vaselor explorate nu exista placi de aterom calcificate, deci riscul ca pacientul sa dezvolte evenimente coronariene majore este mic.
  • Scor de calciu coronarian este cuprins intre 1-10: la nivelul vaselor examinate exista minime calcificari si se considera ca riscul de dezvoltare a unor evenimente cardiovasculare majore este scazut.
  • Scor de calciu coronarian cuprins intre 11-100: se stabileste diagnosticul de boala cardiaca usoara, iar pacientii prezinta un risc moderat de a dezvolta un eveniment cardiovascular major.
  • Scor de calciu coronarian cuprins intre 101-400: la nivelul vaselor coronare exista calcificari moderate cu un risc crescut de stenoza; in aceasta etapa a bolii, se recomanda efectuarea unei coronarografii.
  • Scor de calciu coronarian peste 400: la nivelul vaselor coronare calcificarea este importanta si exista un risc foarte crescut de aparitie a evenimentelor vasculare majore.

Cand se recomanda efectuarea unui scor de calciu

Scorul de calciu se recomanda in urmatoarele cazuri:

  • Screening-ul pacientilor asimptomatici, cu factori de risc pentru boala coronariana: barbati peste 40 ani / femei peste 50 ani, dislipidemie (nivel crescut de colesterol sau trigliceride in sange), diabet zaharat, hipertensiune arteriala, obezitate, fumat, sedentarism;
  • Identificarea si evaluarea pacientilor asimptomatici cu risc familial de boli cardiovasculare;
  • Stratificarea si prognosticul bolii coronariene la pacientii diagnosticati deja cu ateroscleroza coronariana.

Important, rezultatul scorului de calciu poate reclasifica scorul de risc cardiovascular al unei persoane, careia i se depisteaza ateromatoza coronariana si care, implicit, trebuie sa beneficieze de un tratament mai intensiv al factorilor de risc cardiovascular (dislipidemie, hipertensiune arteriala, etc).