Cand e indicat un Holter de tensiune

Dr. Radu Pretorian Sfaturi medicale cardiologie

Holter-ul de tensiune (Holter TA) este un dispozitiv medical care este purtat de pacient timp de 24 de ore, timp in care are loc masurarea valorilor tensionale. La finalul perioadei de inregistrare medicul poate studia atat media masuratorilor cat si tendinta variatiilor tensiunii pe parcursul zilei.

 

Monitorizarea ambulatorie a tensiunii arteriale (Holter-ul de tensiune) se foloseste pentru a diagnostica hipertensiunea arteriala, dar si pentru a evalua eficienta tratamentului antihipertensiv.

Aparatul pentru monitorizarea tensiunii arteriale consta intr-o manseta (ca cea a tensiometrelor clasice) ce se prinde la nivelul unuia din brate. Manseta este atasata printr-un furtun subtire de aparatul electronic care inregistreaza tensiunile. Aparatul are aproximativ dimensiunea unui telefon mobil, si este prins pe o curea pe care pacientul o va purta in jurul taliei. La intervale regulate (o data pe ora in timpul noptii si o data la 30 de minute in timpul zilei) manseta se umfla pentru  masurarea tensiunii arteriale.

Holterul de tensiune poate fi purtat cu lejeritate cat timp persoana isi desfasoara activitatea de zi cu zi, apoi inregistrarea valorilor de pe aparat va fi analizata de medic, ajutandu-l sa decida cu precizie daca este vorba de hipertensiune arteriala sau daca tratamentul antihipertensiv este eficient.

Rezultatele vor fi interpretate dupa cele 24 de ore de masuratori de catre medicul cardiolog, care va urmari atat valorile maxime si minime ale tensiunii arteriale inregistrate de aparat cat si media valorilor de tensiune pe 24 ore.

Programeaza un Holter de tensiune