20 ani de la prima procedura TAVI

Dr. Radu Pretorian Sfaturi medicale cardiologie

In urma cu 20 ani, inlocuirea chirurgicala a valvei aortice reprezenta singura optiune pentru pacientii cu stenoza aortica stransa, iar daca pacientul avea risc chirurgical mare, alternativele erau foarte limitate.

Angioplastia percutana cu balon in 1977 a fost primul pas major in dezvoltarea interventiilor valvulare transcateter. Apoi, in 1986, prima valvuloplastie aortica cu balon a fost realizata de Alain Cribier in Rouen, Franta. Henning Rud Andersen a realizat prima implantare a unei valve aortice artificiale la porci in 1992, dar ideea de a implanta o valva expandabila pe balon la oameni a fost primita cu mult scepticism.

Patru ani mai tarziu, un progres semnificativ a fost facut cand Cribier si-a unit fortele cu Stan Rabinovich si Stanton Rowe, apoi cu Martin Leon si impreuna au fondat Percutaneous Valve Technologies, in urmatorii 6 ani creand si testand diverse prototipuri de valve transcateter. Studii preclinice de succes au fost realizate la oi in colaborare cu Hélène Eltchaninoff, dar nu se stia daca tehnica va functiona si in cazul valvei aortice umane.

Alain Cribier, Universitatea Rouen-Charles Nicolle, Spitalul Rouen, Franta

Dupa multe iterari si dezvoltari tehnice, Cribier si Eltchaninoff au realizat prim implantare transcateter de valva aortica (TAVI) unui pacient pe data de 16 aprilie 2002.

Desi ne apropiam de sfarsitul etapei preclinice in primavara 2002, nu eram complet pregatiti pentru primul caz uman. Dar apoi ne-a fost prezentat un pacient de 57 ani cu stenoza aortica critica, in soc cardiogen, cu o fractie de ejectie de 12%, care fusese refuzat de trei echipe de chirurgie cardiaca datorita comorbiditatilor multiple. TAVI parea sa fie singura optiune pentru a-i salva viata. Decizia de a merge mai departe a fost dificila, ne-am fi dorit sa avem pacientul perfect pentru prima procedura, insa pentru el era singura sansa.

 

 

Ți-au fost utile informațiile de mai sus? Împărtășește-le și prietenilor tăi. Distribuie pe: