In istoria procedurii TAVI data de 16 aprilie este una memorabila, in urma cu 20 ani fiind implantata prima valva aortica prin aceasta tehnica. Inainte de aceasta data, inlocuirea chirurgicala a valvei aortice reprezenta singura optiune pentru pacientii cu stenoza aortica stransa, iar daca pacientul avea risc chirurgical mare, alternativele erau foarte limitate.
Angioplastia percutana cu balon in 1977 a fost primul pas major in dezvoltarea interventiilor valvulare transcateter. Apoi, in 1986, prima valvuloplastie aortica cu balon a fost realizata de Alain Cribier in Rouen, Franta. Henning Rud Andersen a realizat prima implantare a unei valve aortice artificiale la porci in 1992, dar ideea de a implanta o valva expandabila pe balon la oameni a fost primita cu mult scepticism.
Henning Rud Andersen
Patru ani mai tarziu, un progres semnificativ a fost facut cand Alain Cribier si-a unit fortele cu Stan Rabinovich si Stanton Rowe, apoi cu Martin Leon si impreuna au fondat Percutaneous Valve Technologies, in urmatorii 6 ani creand si testand diverse prototipuri de valve transcateter. Studii preclinice de succes au fost realizate la oi in colaborare cu Hélène Eltchaninoff, dar nu se stia daca tehnica va functiona si in cazul valvei aortice umane.
Alain Cribier, Universitatea Rouen-Charles Nicolle, Spitalul Rouen, Franta
Dupa multe modificari si dezvoltari tehnice, Cribier si Eltchaninoff au realizat prim implantare transcateter de valva aortica (TAVI) unui pacient pe data de 16 aprilie 2002.
Desi ne apropiam de sfarsitul etapei preclinice in primavara 2002, nu eram complet pregatiti pentru primul caz uman. Dar apoi ne-a fost prezentat un pacient de 57 ani cu stenoza aortica critica, in soc cardiogen, cu o fractie de ejectie de 12%, care fusese refuzat de trei echipe de chirurgie cardiaca datorita comorbiditatilor multiple. TAVI parea sa fie singura optiune pentru a-i salva viata. Decizia de a merge mai departe a fost dificila, ne-am fi dorit sa avem pacientul perfect pentru prima procedura, insa pentru el era singura sansa.
Inainte de procedura TAVI existau multi pacienti care sufereau datorita stenozei aortice pentru ca singura varianta pentru ei era inlocuirea chirurgicala a valvei, dar pentru multi operatia era prea riscanta. Aparitia procedurii TAVI si posibilitatea de a implanta o valva fara incizii chirurgicale a permis tratarea mult mai multor pacienti cu stenoza aortica imbunatatindu-le semnificativ calitatea vietii si crescandu-le durata de viata.
Astazi, procedura TAVI a devenit nu doar o alternativa a chirurgiei ci chiar strategia preferata de inlocuire a valvei aortice si este aprobata pentru toate categoriile de pacienti, de la cei cu risc chirurgical mare pana la cei cu risc mic.