Holterul de tensiune (Holter TA) este util pentru diagnosticul corect al hipertensiunii arteriale și pentru o mai bună urmărire a pacienților diagnosticați deja cu hipertensiune arterială, pentru aprecierea eficacității tratamentului administrat.
Ce este un Holter de tensiune?
Pentru a programa un Holter de tensiune sună la: ✆ 0376448869
Monitorizarea se realizează prin montarea unui aparat de dimensiuni mici, numit holter de tensiune, care se poartă sub haine și măsoară la anumite intervale de timp (de obicei la 30 minute pe parcursul zilei și la 60 minute pe parcursul nopții) valorile tensiunii arteriale cu ajutorul unei manșete montate în jurul brațului. Aparatul va înregistra valorile tensiunii arteriale sistolice și diastolice, precum și frecvența cardiacă, informații ce vor fi stocate în memoria aparatului.
După încheierea perioadei de monitorizare pacientul revine pentru scoaterea holterului, descărcarea și interpretarea datelor. Pe baza acestor date medicul va decide dacă este nevoie de ajustarea tratamentului prescris sau de alte investigații suplimentare.
Monitorizarea constă în purtarea unui dispozitiv cu manșetă, numit holter (similar tensiometrului clasic) și nu necesită imobilizare la pat sau spitalizare, ceea ce înseamnă că pacientul își poate continua activitatea lui zilnică obișnuită. Nu necesită o pregatire specială a pacientului si se poate efectua in orice perioada, iar dacă pacientul este deja sub tratament antihipertensiv, acesta nu trebuie să fie întrerupt inainte de investigatie.
Este de preferat ca monitorizarea holter să se efectueze într-o zi obișnuită, fără a fi limitată activitatea fizică. Holterul de tensiune oferă măsurători multiple pe parcursul unei zile sau chiar perioade mai lungi, monitorizarea continuă în timpul somnului, ceea ce este relevant din punct de vedere clinic, deoarece variabilitatea tensiunii arteriale de zi cu zi ar putea avea o valoare prognostică independentă.
Spre deosebire de măsurarea tensiunii arteriale clasice, în condiții de cabinet sau de spital, monitorizarea Holter TA permite obținerea de informații importante cu privire la variabilitatea valorilor tensionale pe parcursul zilei/nopții, variația situațională a acestor valori, precum și alte aspecte care pot fi dificil de evaluat în condiții obișnuite. Astfel, investigația surprinde atât momentele mai liniștite cât și pe cele mai stresante din viața pacienților.
Care sunt valorile normale ale tensiunii arteriale, în funcție de vârstă?
Valorile tensiunii arteriale variază în cursul unei zile, în funcție de activitatea fizică sau starea de repaus, stres sau consumul de sare. Tensiunea arterială (TA) măsurată în ambulator este în medie mai scăzută decât valorile TA în cabinetul medical şi pragul de diagnosticare pentru hipertensiune arterială este ≥130/80 mmHg ca medie pe 24 de ore, ≥135/85 mmHg pentru media din timpul zilei şi ≥120/70 pentru media pe timpul nopții.
De ce este importantă evaluarea corectă a tensiunii arteriale cu ajutorul holterului de tensiune?
Persoanele care au hipertensiune arterială de cele mai multe ori nu prezintă niciun simptom și ignoră această problemă, dar riscă să dezvolte în timp complicații severe, precum:
- afecțiuni cardiace (infarct miocardic, insuficiență cardiacă, fibrilație atrială)
- boală cerebrovasculară (accident vascular cerebral, disfuncție cognitivă)
- ateroscleroză (boala arterială periferică, afectarea arterelor carotide)
- afectarea rinichilor și a arterelor de la nivelul retinei
Principalele indicații ale monitorizării prin holter de tensiune
- Evaluarea eficienței tratamentului (evaluarea controlului tensiunii arteriale pe 24 ore, identificarea hipertensiunii arteriale rezistente)
- Identificarea profilurilor circadiene anormale (hipertensiunea arterială diurnă, hipotensiunea post-prandială, HTA nocturnă, profilul de dipping)
- Identificarea fenomenului HTA de halat alb (la pacienți tratați și netratați, hipertensiunea pseudo-rezistență la tratament)
- Fenomenul hipertensiunii arteriale mascate
Indicații suplimentare
- Screeningul și urmărirea sindromului de apnee în somn
- La femei însărcinate
- La pacienți cu risc foarte înalt
- Pentru evaluarea hipotensiunii arteriale
- Pentru evaluarea hipertensiunii endocrine