ANGIOGRAFIA / ARTERIOGRAFIA

 
 
 

Prin angiografie (denumită și arteriografie) se generează imagini ale fluxului de sânge prin artere și vene injectând o substanță de contrast, care este vizualizată sub raze X.

Substanta de contrast se injecteaza prin catetere, tuburi flexibile de dimensiuni mici (cu o grosime de 1.5-2 mm) care sunt introduse cel mai frecvent pe la încheietura mâinii, apoi direcționate până la teritoriul arterial care trebuie examinat. Se pot vizualiza astfel în detaliu arterele extremităților, de la nivelul toracelui și abdomenului sau arterele care irigă creierul și se pot identifica cu ușurință stenoze, anevrisme sau malformații vasculare.

Angiografia se realizează cu anestezie locală la locul puncției arteriale, pe unde se introduc cateterele. Este o investigație minim invazivă, ușor de tolerat de pacienți.

AI NEVOIE DE ANGIOGRAFIE SAU ARTERIOGRAFIE?

 

Afla costurile acestei proceduri in
Ponderas Academic Hospital

Tel: 0376448869

Pot fi examinate arterele si venele:

  • de la nivelul gatului
  • cerebrale
  • toracice si abdominale
  • care vascularizeaza tubul digestiv (trunchiul celiac, arterele mezenterice superioară și inferioară)
  • renale
  • ovariene si uterine
  • ale membrelor superioare
  • ale membrelor inferioare
  • De ce este necesară angiografia (arteriografia)?

    Radiologia interventionala foloseste fluoroscopia pentru a diagnostica probleme ale arterelor si venelor dar si pentru a le trata; spre exemplu, pot fi dilatate ingustarile de la nivelul arterelor cu ajutorul unor baloane ce sunt introduse prin niste catetere fine.

    Image

    Aceste constrictii vasculare, denumite stenoze, sunt cauzate in primul rand de ateroscleroza si limiteaza sever fluxul de sange cand devin semnificative (peste 70% din lumenul normal). Un procent semnificativ din aceste stenoze poate beneficia de tratament interventional, fara operatie.

    AFLĂ DIRECT DE LA PACIENȚI CUM SE REALIZEAZĂ ANGIOGRAFIA

    Ai nevoie de arteriografie de membre inferioare? Suna la 0376448869

    Afectarea arterelor care vascularizeaza picioarele

    Boala vasculara periferica reprezinta afectarea circulatiei arteriale la nivelul membrelor inferioare si se manifesta prin claudicatie intermitenta, termen medical folosit pentru a descrie durerea, amorţeala, senzaţia de arsură sau greutate aparute în timpul mersului la nivelul gambei, piciorului, coapsei sau feselor.

    Supusi la risc de a dezvolta boala arteriala periferica sunt mai ales fumatorii si pacientii diabetici. Alti factori de risc sunt hipertensiunea arteriala si hipercolesterolemia.

    Boala debuteaza insidios si doar atunci cand fluxul de sange este sever restrictionat muschii membrelor inferioare sufera datorita aportului insuficient de oxigen, iar simptomele apar la mers sau la urcat in panta si dispar odata cu oprirea efortului, in repaus. In cazurile severe simptomele apar inclusiv in repaus, tesuturile se necrozeaza si exista riscul de amputatie.

    Diagnosticarea bolii arteriale periferice

    Se face prin arteriografie, adica prin injectarea unei substante prin catetere flexible ce sunt avansate pana in aorta abdominala sau chiar direct la nivelul teritoriului arterial care trebuie explorat.

    Image

    Tratamentul bolii arteriale periferice

    Tratamentul interventional presupune dilatarea leziunilor stenozante si reluarea fluxului sanguin prin artere. Principiul acestei tehnici consta in traversarea zonei de ingustare sau ocluzie cu un ghid metalic si plasarea pe acest ghid a unui balon, care este umflat in zona de stenoza, dilatand vasul si readucandu-l la calibrul normal.

    Image

    Alte proceduri terapeutice endovasculare, non chirurgicale

    • Proceduri de redeschidere a vaselor, de revascularizare (PTA, stent, tromboliza locala, trombectomie).
    • Proceduri vasculare ocluzive /de embolizare, pentru a opri o hemoragie sau pentru devascularizarea unor formatiuni tumorale.
    • Chemoembolizari.
    • Implantare de catetere venoase centrale si camere pentru chimioterapie.
    • Repozitionarea cateterelor intravenoase sau trombectomia CVC ocluzionate.
    • Implantare de endoproteze aortice pentru eliminarea anevrismelor (endovascular aortic repair - EVAR si TEVAR).
    • Extragerea corpilor străini.
    • Recanalizarea venelor mediastinale.
     

    Tratamentul leziunilor de la nivelul membrelor inferioare

    Pacientilor cu boala arteriala periferica le putem trata stenozele arteriale si readuce vasele la calibrul normal prin dilatarea zonelor de ingustare cu ajutorul unor baloane si uneori prin introducerea unor stenturi, daca este nevoie. Pentru problemele circulatorii de la nivelul membrelor inferioare, care sunt tratate in mod clasic prin operatie, prin proceduri minim invazive interventionale pot fi obtinute rezultate comparabile cu chirurgia.

    Pentru ca majoritatea pacientilor cu boala arteriala de membre inferioare au si alte boli asociate, abordarea trebuie sa fie multidisciplinara, de aceea alegerea tratamentului optim se face intotdeauna impreuna cu medicul internist, chirurgul vascular si medicul diabetolog, cand este cazul.

    Durata de spitalizare pentru pacientii tratati prin tehnici interventionale minim invazive este de obicei scurta, de 24-48 ore.

    AFLĂ DIRECT DE LA UN MEDIC CUM SE REALIZEAZĂ ANGIOGRAFIA
     

    Dilatarea cu balon

    Dupa pasajul zonei de stenoza sau ocluzie cu un ghid metalic se introduc pe ghid baloane de diverse dimensiuni care sunt inflate la presiuni mari, readucand artera la calibrul normal. Din ce in ce mai frecvent sunt folosite baloane farmacologic active, impregnate cu substante antiproliferative care previn reingustarea.

    VREAU MAI MULTE INFORMAȚII DESPRE ARTERIOGRAFIE

     

    Angioplastia percutana cu stent (PTA - percutaneous transluminal angioplasty)

    Stentul este un tub sub formă de rețea metalică cilindrică care are capacitatea de a menține artera deschisă. Există mai multe tipuri de stenturi, de dimensiuni diferite, construite din oțel, aliaje de nichel, cobalt-crom, titan. Stenturile farmacologic active sunt acoperite cu polimeri pe care sunt absorbite diferite medicamente, cu efect anticoagulant, antiinflamator și antiproliferativ. In cazul folosirii de stent farmacologic activ, impregnat cu medicamente antiproliferative, riscul de restenozare a arterei se reduce semnificativ.

    Image