ANGIO CT-ul CORONARIAN

 
 
 

ACEASTA PAGINA ARE DOAR ROL INFORMATIV. INVESTIGATIA NU SE REALIZEAZA IN CLINICA NOASTRA. CONTACTATI-NE PRIN FORMULARUL DE CONTACT PENTRU A PRIMI MAI MULTE INFORMATII DESPRE CLINICILE PARTENERE CARE REALIZEAZA ANGIOCT CORONARIAN.

AngioCT – ul coronarian este o investigație non-invazivă prin care se evaluează arterele coronare, artere care vascularizează mușchiul cardiac.

Ca și coronarografia, angioCT-ul coronarian urmărește identificarea unor îngustări la nivelul arterelor coronare, numite stenoze coronariene.

Procedura nu implică introducerea unui cateter, așa cum se întâmpla în cazul coronarografiei, ci injectarea de substanță de contrast printr-o branulă plasată la nivelul unei vene periferice, de obicei la nivelul antebrațului. Acest lucru poate fi un avantaj în cazul pacienților cu factori de risc pentru dezvoltarea bolii coronariene, dar cu risc scăzut-moderat de boală coronariană, la care probabilitatea de a identifica leziuni există, dar nu este foarte mare.

Dacă însă suspiciunea de boală coronariană este mare se preferă evaluarea arterelor coronare prin coronarografie pentru că, în cazul identificării unor stenoze (îngustări la nivelul arterelor coronare), investigația se poate continua mai departe cu implantarea unui stent coronarian în zona de stenoză (procedură numită angioplastie coronariană).

Pregătirea pentru angioCT coronarian

Pacientul nu trebuie să bea cafea sau să fumeze cu 12 ore înainte de procedură. Uneori, înainte de examen, se pot administra medicamente beta blocante pentru a scădea pulsul sub 60 bătăi pe minut – astfel se obțin imagini de o calitate mai bună. Este important ca medicul să fie informat despre orice istoric de alergie la medicamente sau la substanța de contrast.

Ce implică angioCT-ul coronarian?

Pacientul este poziționat pe masa computer tomografului. La nivelul antebrațului se va monta o branulă și se vor atașa electrozi pentru monitorizarea ritmului cardiac. La nivelul branulei se va face o injecție cu substanță de contrast înainte de începerea examinării, apoi pacientul va fi rugat sa își tină respirația timp de 10-15 secunde în timp ce masa avansează prin scanner. Întreaga procedură durează în jur de 15 minute.

După angio CT

Nu este nevoie de spitalizare după efectuarea angioCT-ului coronarian iar persoana examinată își poate relua imediat activitățile obișnuite.

Care sunt alternativele?

AngioCT-ul coronarian este uneori preferat în locul coronarografiei, fiind o alternativă bună mai ales la cei cu risc moderat de boală coronariană. AngioCT-ul coronarian se adreseaza mai ales pacienților cu factori de risc coronarian (fumători, cei cu diabet zaharat, dislipidemie, hipertensiune arteriala, etc), care au dureri toracice anterioare atipice. Pacienții diabetici, chiar atunci când au afectare serioasa a arterelor coronare, pot să nu aibă nici un simptom, ei fiind candidați optimi pentru acest tip de examinare.

Totuși, dacă suspiciunea de boală coronariană este mare, coronarografia este o opțiune mai bună pentru că, atunci când se identifica leziuni coronariene, procedura se poate continua cu repararea acestor leziuni prin implantarea unui stent în zona de stenoză.

Citește mai multe despre coronarografie