Favipiravir – medicamentul antiviral care ar putea vindeca pacienții infectați cu Covid-19

Dr. Radu Pretorian Sfaturi medicale

Autoritățile medicale din China au declarat că un medicament utilizat în Japonia pentru tratarea noilor tulpini de gripă pare să fie eficient la pacienții cu coronavirus.

Zhang Xinmin, un oficial al ministerului științei și tehnologiei din China, a declarat că favipiravir, medicamentul japonez făcut de Fujifilm Toyama Chemical, a produs rezultate încurajatoare în studiile clinice la Wuhan și Shenzhen, care au implicat 340 de pacienți.

Pe baza rezultatelor studiilor clinice efectuate de către autoritățile medicale chineze, s-a dovedit că medicamentul antigripal (cunoscut și sub numele de Avigan) este eficient în reducerea duratei infectiei cu virusul COVID-19 și in ameliorarea simptomelor la cei care au primit tratamentul.

Rezultatele prezentate marți de autoritățile chineze arată că pacienții care au primit favipiravir au fost testați negativ pentru coronavirus după o perioadă scurtă de timp (durată medie de 4 zile), si simptomele s-au redus sensibil.

Deoarece medicamentul este deja produs și aprobat pentru utilizare în tratarea gripei, are un „grad ridicat de siguranță”, potrivit oficialului ministerului științei și tehnologiei din China.

Studiile din China nu sunt singura încercare de a testa eficacitatea medicamentului în tratamentul cu COVID-19, existand studii in acest sens si in Japonia. Rezultatele timpurii sugerează, insa, că nu este eficient în tratarea celor cu simptome mai severe.

Datele prezentate de autoritățile chineze mai arată că doar 8,2% dintre pacienții tratați cu favipiravir au avut nevoie de ventilare pulmonară, față de 17,1% in cazul pacienților din grupul de control.

Compania Zhejiang Hisun Pharmaceutical a anunțat că a primit aprobare în februarie 2020 pentru a produce medicamentul și se pregătește de lansarea unei versiuni generice a favipiravir.

Ți-au fost utile informațiile de mai sus? Împărtășește-le și prietenilor tăi. Distribuie pe: